Arvidsjaurs kommun under 2:a världskriget

2013-12-11 11:19Lena Lindgren. Foto Kent Norberg.
"Jag har fällt många tårar när jag skrivit ner folks minnen, om hur det var att leva under andra världskriget i Arvidsjaurs kommun" säger Lena Lindgren som nu ger ut sin nya bokhäfte "Arvidsjaurs kommun under andra världskriget". Foto Kent Norberg.

 

Lena Lindgren har just utkommit med ett bokhäfte om hur det var att leva i Norrbotten under andra världskriget 1939-1945:

-När vi blir medvetna om vår historia kanske tanken svindlar och man hittar sig själv i ett historiskt sammanhang, säger hon.

 

Det var pappa Folkes (95 år) berättelser som till slut väckte Lenas idé om att sätta minnena på pränt. Hon har även pratat med flera andra personer som målande kunnat återge beredskapsåren. Det tog två år att färdigställa det 76 sidor tjocka häftet med många minnen, bilder och gripande livsöden.

Inledningsvis var Lena lite tveksam, i och med att andra världskriget ligger långt bak i tiden, i ett annat sekel. Men efter att ha pratat med olika människor, som fortfarande har många minnen att dela med sig av, ändrade hon sig:
-Det blev så levande och jag vill att folks ska få läsa om deras upplevelser, säger Lena, som försökt att skriva och illustrera allt på ett sådant sätt att bokhäftet kan tilltala många.

-Minns man inte själv har man kanske en mamma, pappa alternativt far- eller morföräldrar att relatera till, som var med under dessa krigsår.

Häftet börjar med relaterad historik och fakta från de nordiska ländernas norra delar, för att sedan övergå till Norrbotten och till sist Arvidsjaurs kommun:
-När landets gräns skulle försvaras var det ju oftast kvinnorna som fick dra det tunga lasset hemmavid och sköta såväl barn som jordbruk. Ska jag vara ärlig så har jag ibland haft svårt att skriva ner berättelserna utan att blir rörd till tårar...

Vad är det som driver dig att göra alla dessa skrifter?
-Jag vill inte att vi ska glömma vår historia, det är nog det som driver mig.

Någon ny bok i åtanke?
-Inte omöjligt. Men om vad den i så fall ska handla om vill jag än så länge hålla för mig själv.

Lena har tidigare givit ut sex andra böcker om historiska personer, vår dialekt med flera.
Alla Lenas böcker finns att köpa för 60 kronor/styck på biblioteket.


Skriv ut: