De vill skapa internationellt danscentrum i Lomträsk

2013-08-12 10:50

 

Goncales och Linda förverkligar sin dröm om ett danscenter i Lomträsk... Foto Kent Norberg.
Goncalo och Linda förverkligar just nu sin dröm om ett danscenter/kulturhus i Lomträsk. I bakgrunden Norr- och Sörgården. Gamla byggnader, som enbart dem inrymmer mycket historia. Foto Kent Norberg. 

Han kommer ursprungligen från Portugal men jobbar som elektrisk ingenjör på Rolls Royce motor cars, i Chichester. Hon är erkänd dansare, uppvuxen i Göteborg, med adress i Brighton. Deras vägar korsades och det slog gnistor... Nu lever de en gemensam dröm i Lomträsk!

Möt Goncalo Rodrigues Marques och Linda Remahl!

 

Det är 15 år sedan Linda lämnade Göteborg, för att studera på London Contemporary Dance School. Efter examen stannade hon kvar och har sedan dess jobbat som dansare i olika uppsättningar. Närmast kan vi se henne i storfilmen Anna Karenina och den populära tv-serien Mr Selfridge.Paus. Boende i Norrgården njuter att lugnet i Lomträsk.
Danslägret är uppdelat i två perioder, en vecka vardera. Men de flesta har valt att stanna hela perioden och delta i alla workshops. Mellan arbetspassen försöker Linda och Goncalo att guida deltagarna runt i närområdet. Exempelvis Trollforsarna. Foto Kent Norberg.


 

Åren har gått... Linda har hunnit med att tävlingsdansa, jobbat som modern dansare, koreograf och som experimentell dansfilmskapare. Nu längtar hon dock hem till Sverige och upp till Arvidsjaur. Här finns rötter. 
Hennes mormor är nämligen född och uppvuxen i Auktsjaur:
-Har länge gått och drömt om ett stort hus i Norrbotten som kunde inrymma ett internationellt danscentrum/kulturhus.

I och med flyttankarna hem har Linda haft en del att göra med Dans i Nord, Luleå. En dag fick hon nys om att kyrkans före detta lägergård i Lomträsk var till salu:
-Resan till Lomträsk gick på senhösten. När vi såg gården och platsen fick Goncalo och jag nästan tårar i ögonen. Den var så perfekt och låg så vackert!

Linda, Goncalo med vänner
Linda och Goncalo's vänner: Danslärarna Patricia Garcia och Miguel Angel har jobbat världen runt förr med flera olika dansfestivaler. Tillsammans, med deras nätverk, samlade första projektet i Lomträsk drygt 30 deltagare från 17 länder! "En bra start" tycker Linda om drömmen som är nära att förverkligas. Foto Kent Norberg.

Nästa besök blev jul. Det började med en dikeskörning i snömodden. Men en snäll bybo hjälpte dem upp och det slutade med att de firade jul tillsammans:
-Det går inte med ord att beskriva människornas välvilja och generositet här, säger Linda.

Efter en hel del arbete med huset, med benägen hjälp från "oerhört goda grannar", kunde paret genomföra sitt första dansprojekt. En 10 dagar lång festival i kontaktimprovisation kallad International Dance Impro Camp, som samlat en imponerande skara deltagare från hela världen. Exempelvis: Costa Rica, Brasilien, Spanien, Venezuela, Dubai, Portugal, Tyskland, Tjeckien, Danmark... Fredag kväll avslutas festivalen med "öppet hus" för intresserad allmänhet.

Representanter från Arvidsjaurs kommun besökte Lomträsk 108, med Linda och Goncales häromdagen. Foto Kent Norberg.
Representanter från Arvidsjaurs kommun besökte Lomträsk 108 som (Linda och Goncales kallar området, häromdagen).

Det är i husen: "Sörgården och Norrgården" som festivalen äger rum. I den gamla skolan "Norrgården", finns en stor luftig och ljus sal, som gjord för att dansa i. Kontaktimprovisation (Contact Impro, CI) tog sin början på 1970-talet i USA. Det är en fri form av dans med stor vikt på gemensam improvisation. Rörelse och beröring utgör en grund för dansformen.

Improviserad dans.
Dansövningar. Foto Linda Remahl.

Undertecknad lägger märke till att deltagarna går omkring med ett leende på läpparna. Stegen är lätta och de ser lyckliga ut:
-Det är helt otroligt att vara här, säger Julio Lage, från Rio, Brasilien med ett stort leende och kramar om Linda och Goncalo.

Julio Lage från Rio trivs i Lomträsk.Julio säger på knackig engelska att han älska att komma till Lappland:
-Det är en barndomsdröm! Förutom dansen är det så vackert i omgivningen. Att få elda var man vill i naturen, plocka bär, paddla kanot och bara känna tystnaden och lugnet... För oss som kommer från andra länder och storstäder, är det en oerhört stark upplevelse. 

Sendic Vázques, från Mexiko går förbi oss och säger spontant:
-Det här är första gången i mitt liv som jag kunnat dricka vattnet jag simmar i.

Goncalo och Linda har många idéer om hur de skulle kunna driva och utveckla ett kulturhus i byn:
-För nästa projekt så vill jag skapa en utställning och föreställning, om Lomträsk och om historien med lägergården. Självklart hoppas det blir en ny dansfestival här även nästa sommar.

-Självklart säger vännerna, kollegorna, tillika danslärarna Patricia Garcia och Miguel Angel och tillägger:
-Det här är ju bara början!


Lunchdags. Maten lagas på plats tillsammans.

Planeringstavla
Planering sker naturligtvis på en gammal griffeltavla, i den gamla skolbyggnaden.

Klotter
Vissa av väggarna i pojkarnas och flickornas sovsalar är fulla med klotter från bland annat konfirmationsläger på 1970- och 80-talen.

Mer Klotter

Klotter
Klotter från konfirmationsläger på -80 talet.

  

Lindas idé med egna ord:

Vi köpte byskolan/lägergården I Lomträsk i julas och i syfte att starta och leda en konstgård.

Drömmen är att skapa en kreativ mötesplats för internationella och nationella konstnärer och de lokala invånarna i Arvidsjaur kommun. 

Vi vill kunna erbjuda en plats där konstnärer kan fokusera intensivt på sitt arbete i en unik natur och med dela med sig av sin konstnärskap, erfarenhet och kunskap till de lokala boende i kommunen. Detta kan ta många former, tex genom att leda en workshop, visa en föreställning, hålla ett samtal, en utställningar eller konstverk. Vi brinner för mötet och utbytet.

Vi vill kunna erbjuda boende i Arvidsjaur, spännande kurser och tillställningar inom dans. Men även inom många andra konstformer. Just nu så finns det så många idéer, tankar och möjligheter om hur platsen kan utvecklas, så det ska bli spännande att se! Detta är ju bara en början.

Detta är lite kort om min dröm.


 

Läs mer om Linda: www.lindaremahl.com

Läs mer om Lomträsk108, www.lomtrask108.com (Svensk version kommer snart)

Läs mer om Contact teu www.contact-teu.com


Skriv ut: