Lyckad spelemansstämma i Abborrträsk!

2013-08-13 08:34


Spelmansstämma i Abborrträsk. Foto Rose-Marie Grundström-Linder.
Välbesökt spelmansstämma i den gröna badhusparken, i Abborrträsk. Foto Rose-Marie Grundström-Linder. 

 

"Fiolen stäm, stråken kläm och pusta liv i bäljen!". I lördags hölls den allra första Spelmansstämman i Abborrträsk:
-Det blev en lyckad premiär med mycket publik och stor spel- och sångglädje, säger
Rose-Marie Grundström-Linder från arrangörsstaben.


Stämman inleddes med allspel från scenen och ett invigningstal av Krister Ruuth, som också korade "Årets Abborträskare". Gunnel Noren fick mottaga den titeln i år för sitt gedigna arbete i byns föreningar.

Från byns fina badparksscen fick sedan drygt hundra åhörare glädjen att lyssna till flera trevliga musikantiska uppträdanden. Spelmän kom från trakten, från Skellefteå och ända från Göteborg. Vår numera lokala spelman Sigun Lundberg (fd. Göteborg) hade bjudit upp flera av sina skickliga spelmansvänner.

Den glada publiken blev imponerade av spelmännens skicklighet och spelglädje, och musik strömmade både från scenen och från grupper runt omkring på området.


"Allspel" på scenen...

Den för några år sedan bortgångne Abborrträskspelmannen Bertil Nilsson hedrades när musikanterna tillsammans spelade en av hans älsklingssånger "Annas sång".

Ifrån Lycksele hade Lars-Åke Linder med familj kommit. De bjöd på ett finstämt program med folksånger och visor. Med en gammal höräfsa av trä i handen, bjöd Lars-Åke på en fin version av "Fattig bonddräng".

Linda Platt kompar ABF-kören "SångtrutarnaTrettonårige Viktor Linder Björkenstam imponerade med sin trombon i stycket "Keep the music playing". Därefter tog traktens egna "Sångtrutar" vid och sjöng med stor lust, bland annat, sången "Vänta inte med att sjunga". Och det är ju ett budskap värt att hörsamma!

Efter en eftermiddag med tursamt fint väder, började sedan ett ihållande regn som ändå inte skrämde bort publiken, utan flertalet stannade under regntältets tak för att lyssna på spelglada Garibalders och deras gästsångare; traktens egen Sonny Andersson, som bland annat sjöng några fina Johnny Cash låtar. Den konstellationen vill vi gärna se igen!

Sångstrutarna
"Sångstrutarna".

Spelmansgruppen underhöll också senare under middagen på Folkets hus och vid 20.00 spelade ortens eget dansband Garibalders upp till motionsdans.
-I det stora hela blev arrangemanget mycket lyckat och kommer nog fortsättningsvis att bli en tradition i den sång och spelglada byn Abborrträsk, säger Rose-Marie och sänder en hälsning till alla som förgyllde arrangemanget med sin närvaro!

Arrangörer var byns Folkets Hus förening.


Skriv ut: