"Tipp topp-teknik" i Arvidsjaur

2013-04-08 08:15Tre personer som är nöjda när Arvidsjaur nu får den allra nyaste radiostudion i landet - Bosse Carlqvist, projektledare Mandozzi Elettronica, David Brodin, nätverkstekniker på Sveriges Radio, och Jenny Israelsson Skogslund, programansvarig på Sveriges Radio i Arvidsjaur.

 

Sveriges Radios studio i Arvidsjaur får just nu en kraftig upprustning och blir en fullvärdig sändningsstudio, i klass med huvudredaktionen i Luleå:
-Det blir tipp topp-teknik och mer integrerat, säger Norrbottensradions nyhetschef Ulf Larsson.

 

Ulf säger att den nya gemensamma tekniken underlättar för sändningar från Arvidsjaur:
-Så det är inte helt otänkbart att det kan leda till fler sädningar i och med att det blir enklare nu, säger Ulf, nyhetschef i Luleå men med bostad i Arvidsjaur.

Från och med 19:e april kan Sveriges Radio direktsända hela program från Arvidsjaur i P4 SR Norrbotten, P2 Sameradion eller rikssändningar - precis som vilken annan radiostudio på de större orterna.

-Det är roligt att Sveriges Radio har valt att satsa på riktiga sändningsstudior på de mindre redaktionerna i Norrbotten, säger Bosse Carlqvist, som är projektledare för schweiziska Mandozzi som levererar studiotekniken åt Sveriges Radio sedan många år.

En förutsättning för att Arvidsjaur ska kunna vara en fullvärdig sändningsstudio är den 100 Mbps-förbindelse som nu går via fiber direkt in till radiohusets studio i Arvidsjaur. Tack vare detta går det att bygga en studio som får samma resurser tillgängliga som om den låg i radiohuset i Luleå.

Tillsammans med den nya studiotekniken som har installerats den senaste veckan, så innebär det att Arvidsjaurstudion är likvärdig med de nya studior som samtidigt byggs i Luleå. Det kommer t ex nu gå att direktsända program över P4 Norrbotten från Arvidsjaur utan att det kräver någon personal i Luleå.

Den nya studion väntas innebära att fler program direktsänds från Arvidsjaur. Det blir också mycket lättare att ha medverkande studiogäster i Arvidsjaur i program som sänds över P4 Norrbotten, Sameradion eller någon av rikskanalerna.

Arvidsjaur är tillsammans med Haparanda och Pajala de första av Sveriges Radios så kallade underredaktioner som får den här tekniska lösningen.

Idén till tekniklösningen för radiostudiorna i Arvidsjaur, Haparanda och Pajala, togs fram i samarbete mellan Mandozzi och Sveriges Radio i slutet av 2010. Efter beslut under 2011 har sedan projektering och tillverkning pågått under 2012.

-Vi kom gemensamt med Sveriges Radios teknikexperter på ett nytt sätt att integrera radiostudiorna på de fyra orterna, som om de vore i samma hus, säger Bosse Carlqvist. Därmed blev det möjligt att bygga studior utanför huvudorterna till rimliga kostnader. Vad vi kom på var ett sätt att förlänga avståndet mellan studiorna från 15-25 meter till 15-25 mil! Själva grundtekniken är väl beprövad - det är användningssättet som är nytt, berättar Bosse Carlqvist.

-Det är roligt att Sveriges Radios ledning trodde på vår lösning och vågade satsa på fullvärdiga sändningsstudior igen på mindre orter.

I oktober 2012 sluttestades studiorna för Arvidsjaur, Haparanda, Pajala och Luleå på fabriken i Schweiz - och under februari till april sker installationer och utbildning av personal. Den 19 april är det skarp drift från radiohusen i Luleå, Arvidsjaur, Haparanda och Pajala - som alltså nu kommer att fungera som ett gemensamt radiohus, med lika bra och snabb kommunikation som om alla satt i samma hus.

Företaget som levererar utrustningen är schweiziska Mandozzi Elettronica S.A. som har samarbetat med Sveriges Radio sedan 1999, och levererat tekniken till 26 så kallade digitala radiohus på Sveriges Radios huvudorter. Till det kommer nu Arvidsjaur, Haparanda och Pajala.


Skriv ut: