Idéum inbjudna som experter

2013-04-22 15:15


Michael Åhman, Idéum. Foto Kent Norberg.
Michael Åhman, Idéum, jobbar med ungdomsprojekt som skapar eko ute i Europa. Foto Kent Norberg.

 

Idéum i Arvidsjaur skapar eko ute i Europa för deras uppskattade metoder att ta emot ungdomar från andra länder och hjälpa dem ut i arbetslivet.

 

-I maj är vi inbjudna som experter till en stor konferens i tyska Magdeburg, för att beskriva olika framgångsfaktorer i det arbetet, säger Michael Åhman. 

Idéum startade redan 1997 med sin verksamhet, att sända ungdomar utomlands. Responsen blev så positiv att de fortsatt sedan dess med att utveckla den här typen av verksamhet.

Åren med utlandspraktik har gett Idéum ett enormt kontaktnät ute i Europa:
-Vi har ständig kontakt med många organisationer, som ser upp till vår verksamhet och vill ha input från oss, säger Michael.

En del av Idéums framgångsfaktorer är att vara noggranna med val av praktikplatser och att följa upp hur praktiken framskrider:
-Vårt kvalitetstänk och väl fungerande organisation saknar motstycke i Europa, hävdar Michael.


Ideum undomsutbyte. Gruppbild på undgomar fran hela Europa. Arkivfoto Kent Norberg.
De komma från öst och väst... En av Idéums många ungdomsutbyten. Arkivbild.


Grundstenen i utbytet är att öppna ögonen hos ungdomarna:
-När de kommer tillbaka till respektive hemland har de mognat, blivit mer självständiga och handlingskraftiga. De har vidgat sina vyer, praktiserat och är helt enkelt mer anställningsbara.

Tyska "Stiftung evangelische jugendhilfe" har under en rad av år skickat ungdomar till Idéum. Under en vecka har representanter från organisationen varit i Arvidsjaur:
-Tillsammans med Idéum planerar vi verksamheter inför kommande ansökningsperiod, säger Sven Hohle. 

Planeringmöte.
Tyska "Stiftung evangelische jugendhilfe" i planeringmöte med personal från Idéum, Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

Diskussionerna handlar om olika behov och var resurser ska sättas in. Men även vilka personer som ska få åka till Arvidsjaur och vilken typ av sysselsättning de i så fall ska ha.

-Vi har samarbetat med Idéum sedan 2009 i ett EU-projekt som heter IDA, säger Sven och berättar vidare att generellt ute i Europa finns det ett kunskapstapp på personer över 50 år, vilka hamnar utanför arbetsmarknaden.

Den problematiken är en av sakerna som ses över, inför programperioden 2014-2020, under det veckolånga mötet i Arvidsjaur:
-Det kan mycket väl bli ett förslag som innefattar flera projekt, säger Michael Åhman, Idéum.

 

 


Skriv ut: