Praktiska yrkesutbildningar ger chans till jobb

2013-04-16 12:40

 

Eivor Kebert, rektor vid Sandbackaskolans gymnasium som nu även satsar på vuxenutbildningar. Foto Kent Norberg.
Eivor Kebert, rektor vid Sandbackaskolans gymnasium, i Arvidsjaur, som nu även satsar på vuxenutbildningar. Foto Kent Norberg

 

Regeringens vårbudget innehåller en satsning på vuxenutbildning och praktikplatser:
-Vi satsar helt i linje med det och erbjuder tre efterfrågade utbildningar, säger Eivor Kebert, gymnasierektor på Sandbackaskolan.

 

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) sa i en intervju i Expressen (lördag 13 april) att: "Det är bättre att förkovra sig istället för att gå arbetslösa på bidrag". Hålen för skatteplanering i fåmansbolagen ska täppas till. Och praktik- och yrkesutbildningarna ska bli fler.

Sandbackaskolan är inne i en period med små ungdomskullar och ser en bra möjlighet till att inrymma andra möjligheter. I samarbete med branschen har man därför tagit fram tre utbildningar:

-I dagsläget vet vi att det finns brist på kompetens inom dessa berörda områden, varför arbetskraft måste hämtas utanför kommunen. Förhoppningen är nu att utbildningarna ska lösa en del av det problemen och på sikt ge positiv effekt på arbetsmarknaden i Arvidsjaurs kommun, säger Kebert.

Utbildningarna som erbjuds är:

1) Bussförarutbildning 


Billie Gustafsson, är lärare för Bussförarprogrammet som startar vecka 36.
 
Lär dig att ratta en buss...Kursstart vecka 36. Omfattning 15 veckor. Arbetsplatslära (praktik i företag) ingår. Lägsta ålder är 21 år. Utbildningen är gratis men läromedel för cirka 900 kronor betalas av den studerande själv:
-Vi har examinationsrätt och eleven blir anställningsbar direkt efter kursens slut, säger läraren Billie Gustafsson.


 

2) Restaurang - livsmedelsutbildning.

Roland Sandgren är lärare på Restauran- och livsmedelsutbildningen.
Roland Sandgren är lärare på Restaurang- och livsmedelsutbildningen. 

Restaurangmiljö.En lärlingsutbildning för dig som vill jobba inom restaurang eller storkök. Två inriktningar: Kock eller Bar & servering. Kursstart vecka 34. Omfattar 39 veckor (1000 poäng).
-Utbildningen är framtagen i samarbete med branschen. Med andra ord skräddarsydd för att eleven ska bli anställningsbar, säger läraren Roland Sandgren.
Gillar du att träffa nya människor i en tempofylld och kreativ miljö är detta utbildningen för dig!


 

3) Vuxenutbildning inom Vård och omsorg.

Utbildning inom vård och omsorg.
Vuxenutbildning inom vård och omsorg vid Sandbacka i Arvidsjaur.

Sandbacka erbjuder dig som vuxen att erhålla undersköterskeexamen med yrkesutgång inom Hälsa Vuxenutbildning inom vård och omsorg erbjuds i Arvidsjaur till hösten.och sjukvård eller äldreomsorg. Du läser utvalda ämnen koncentrerat på tre terminer det ungdomarna läser på tre år. Kursstart: Preliminärt vecka 45. Sista ansökningsdag är 1 september.
-Vi har inlett ett samarbete med Vård- och omsorgscollage Region Västerbotten, vilket borgar för god kvalitet. Samtidigt ger det ett extra kvitto på din anställningsbarhet i hela landet, säger rektor Eivor Kebert.
Utbildningarna har stadsbidrag. Det innebär att de är sökbara för hela landet och berättigar till studiestöd från CSN.

  • Verkar någon av dessa utbildningar intressanta?
    Ta kontakt med Sandbackaskolans expedition 0960-156 71 (klockan 07-16.00).
  • Är du nysvensk/född i annat land och vill komma in på arbetsmarknaden? Kontakta Sandbackaskolans expedition för mer information.

    Bakgrundsfakta:
    Yrkesvux är en satsning mellan 2009-2013 på yrkesinriktad utbildning. Syftet är att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning och att nå grupper som saknar eller behöver komplettera gymnasiekompetens. Satsningen innebär att kommunerna kan få stadsbidrag för utbildning till dessa grupper.

 

  


Skriv ut: