Läsarbilder: Vessla

2012-09-12 10:56


Vessla. Foto Gunnar Olovsson.
Vessla. Foto Gunnar Olovsson. 

Hej Kent!
Skickar ett par höstbilder på en liten vessla till miljöalmanackan/webben. Bilderna är från Arvidsjaurs kommun.
Mvh Gunnar Olovsson

 

I Sverige finns två raser av vessla: småvesslan och den mindre snövesslan. Inom båda raserna finns stora skillnade i kroppsstorlek där hanen är nästan dubbelt så stor som honan. En fullvuxen hona av snövessla är liten som en mus och väger inte mer än 50 gram medan hanen kan väga dubbelt så mycket.

En hona av småvessla väger ungefär 80 gram medan hanen kan komma upp i 130 gram (Åkersorken som är småvesslans vanligaste byte i södra Sverige väger upp till 70 gram!). Småvesslans storlek och vikt ökar söderut i dess utbredningsområde. En småvessla i Grekland kan väga 2-3 gånger så mycket som sina artfränder i Sverige.

Vessla. Foto Gunnar Olovsson.
Vesslan är den minsta medlemmen i mårdfamiljen i Sverige. Trots sin ringa storlek är vesslan orädd och försvarar sig med våldsamt temperament om den skulle bli angripen.

Vesslans höga ämnesomsättning gör att den måste äta ofta. I en engelsk studie fann man att en vuxen hona konsumerade 220 smågnagare på 90 dagar under sommarhalvåret, vilket motsvarar ungefär 2,4 smågnagare per dygn. Det gäller då att området hyser tillräckligt med smågnagare för att reproduktionen skall lyckas. (Källa: Svenska Jägarförbundet)
 

Tack för bidraget!
Fortsätt att skicka in bilder från Arvidsjaurs kommun!
kent.norberg@arvidsjaur.se

 


Skriv ut: