Handelsministern kom med tåget!

2012-09-26 07:13


Handelsminister Ewa Björling och Arvidsjarus näringslivsutvecklare, Anne Åberg. Foto Kent Norberg.
Handelsminister Ewa Björling har just anlänt till Arvidsjaur. Näringlivssutvecklare Anne Åberg (th), Arvidsjaur, har tillsammans med representanter från våra lokala företag åkt med Exporttåget, från Sorsele, för att hinna träffa ministern. Foto Kent Norberg.

 

Handelsminister Ewa Björling anlände till Arvidsjaur med Inlandsbantåget kl 17.40 igår. Resan startade i Sveg på måndagen och fortsätter till Gällivare, i dag onsdag. Syftet med resan är "speed-dating"!

 

Totalt 100 företag är inbjudna att "dejta" ministern, längs hennes resa på Inlandsbanan. Ombord på tåget har hon med sig ett gäng expertaktörer, som alla arbetar med att främja svenska företags internationella affärer. Ministern kallar konceptet för: "Exporttåget" - en kraftsamling för ökad export från Norrland:
-Det har varit en inspirerande resa med stor spännvidd och många diskussioner. Däribland biltestnäringens tankar om marktillstånd, sommarsäsong med mera, sa ministern. 

Bland expertaktörerna fanns representanter från Exportrådet, Almi, Svensk Exportkredit, Exportkreditnämnden och Inlandsinnovation. Totalt 10 expertaktörer ifrån dessa, nyss nämnda, har funnits med på resan för att svara på, och resonera kring, företagens olika funderingar.Ewa Björling och hennes expertaktörer tillbringade kvällen och natten i Arvidsjaur. Under tisdagskvällen dinerade de tillsammans med Arvidsjaurs kommunledning, flygplats och lokalt näringsliv. Även Arméns Jägarbataljon deltog och gav sällskapet en kortfattad beskrivning om vad Jägarbataljonens verksamhet, deras internationella samarbeten och utbyten.

Onsdag morgon fortsätter resan upp mot Gällivare. En handfull Arvidsjaursföretag åker med till hållplats Kåbdalis. Efter att hela resan på Inlandsbanan är över, samlar handelsministern alla 100 företagares synpunkter på vad man kan bli bättre på när det kommer till just export.

Utah Fransson, Arctic glas. Arkivfoto kent Norberg.
-Det var faktiskt en bra resa, även för ett litet företag som vårt. Upplägget var att vi fick träffa olika aktörer, uppdelade i små bås i rälsbussen, sa Uta Fransson som driver företaget Arctic glas i Renvallen, Arvidsjaur.

Bakgrund:
Exporttåget är en del i Ewa Björlings Norrlandssatsning, som inleddes våren 2012 och syftar till att skapa ett stärkt regionalt exportstöd från våra fyra nordligaste län. Målsättningen är träffa företag med basen i Norrlands inland för att diskutera vad som kan göras bättre samt berätta om det exportstöd som redan finns i dag.

 

 


Skriv ut: