Gerry Axtelius, Företagarna, förevigar helgen Företagarmässa på Laponia. Foto Kent Norberg.
Deltagarna kom från Arvidsjaur, men även från Malå, Norsjö, Sorsele och Arjeplog inbjudna. Tanken är nämligen att försöka skapa en mötesplats för företagare och kommuner, där de kan träffas, umgås och utbyta erfarenheter. För där möten sker skapas inte sällan idéer, som sedan kan växa och bli till något bra.
Mingel på företagarmässa i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Maria Sorsén, Sorsele, driver företaget "Rock out wild". Hon planerar nu inför deras tredje rockfestival 2-3 augusti. "Vi hoppas öka från 800 besökare till det dubbla. Vi har flera fantastiska artister på gång" säger Maria.
"Arvidsjaursgruppen" (näringsliv, tillväxtenhet och FR) har under hösten avlagt besök hos ovanstående kommuner och berättat om tanken med samarbetet över länsgränserna:
-Jag tycker att detta är någonting vi ska hjälpas åt att bygga vidare på. Det här var bra och lär bli bättre och bättre när vi hittat formen för mässan, säger Ove Granlund, administratör för Företagarna i Arvidsjaur.
Förutom mingel och smakprov på vad de olika företagarna har att erbjuda, bjöd även den mångfacetterade entreprenören, Jörgen Stenberg, på ett föredrag som han kallade: "I huvudet på en entreprenör".
Han berättade om hur det hela fick sin start:
-Jag är ju uppväxt i Slagnäs och visste var det gick att fiska grov gädda. När jag jag fick 15 kronor av några danska fiskare, som bodde på campingen, för att jag visat dem platsen, insåg jag att fiskeguide var mycket roligare än att häsja hö...
Sedan dess har Jörgen testat det mesta från fiskeguide i Norge och jakt-/fiskeprogram för tv i exempelvis Ryssland och Amazonas till lokalreporter på Norran i Arjeplog och musiker i bandet Rout 45.
Men det är nog ändå som biltestentreprenör som han gjort sig mest känd. Som en av grundarna av det i dags så framgångsrika företaget Tjintokk samt SIS AB:
-När jag sa upp mig från en fast tjänst som reporter åt Norra, för att försöka erbjuda helhetslösningar för VAG-koncernen, då trodde inte arbetsförmedlingen att jag var riktigt klok...
Entreprenörer: Jörgen Stenberg och Göran Lind har haft en del affärer tillsammans en gång i tiden.
-Det var 1985 som jag för första gången kom i kontakt med biltestnäringen. Sorsele hade lagt ut krokar för att locka till sig Bosch. Men jag tog mig en funderare och räknade tillsammans med min fru Angela på vad det kunde ge. Vi kom fram till att biltest omsatte lika mycket som hela turistverksamheten i Arjeplog.
-När jag presenterade siffrorna för kommunledningen trodde de knappt sina ögon. Men sedan tog det bara tre veckor så hade kommunen köpt Silverhatten och Bosch blev kvar...
-Utan att slå mig allt för mycket på bröstet, tror jag nog ändå att jag gjorde en insats för Arjeplog där, sa Jörgen som senare fick gillande av volkswagenkoncernen för sina ritningar till en hotell- och testanläggning i Slagnäs. Det som kom att kallas Tjintokk med hotell Nausta som hjärtat i verksamheten.
21 miljoner kostade det att bygga Hotell Nausta.
1987 kom Tjintokk på att använda sig av lokala testförare, inte minst för att tyskarna "mest harvade i diket". Då var det sex personer som körde, i dag har 150 personer sin utkomst som testförare åt Tjintokk.
1988 skrevs 10-årskontrakt. Resten är historia... Med en minst sagt otrolig utveckling!
Omsättningen har ökat från inledningsvis 10 miljoner till i dag 240 miljoner kronor!
-Det tog riktigt fart 1993 när bilkoncernen bytte styrelse och började agera proaktivt. Det var en fantastisk tid. Men även jobbig. Jag minns bland annat när de ville ha förlängd testperiod och vi som pionjärer gjorde testbanor först på Island sedan på inlandsisen, Grönland...
Jörgen erbjuder avancerad körning för kinesiska poliser... Foto privat.
2003 såldes anläggningen på Grönland till LKAB. Två år senare sålde Jörgen sin del i Tjintokk och gav sig huvudstupa in i flera andra affärer. Bland annat utbildar han kinesiska poliser i avancerad körning. Han har även ett liknande projekt på gång i Burkina Faso, Nordvästra Afrika.
Jörgen har vidare bolag i Hongkong samt skrivit två böcker och är snart klar med sin tredje - fler att nämna bara några av alla projekt Jörgen drivit och driver. Dessutom har han hemliga saker på gång som inte lämpar sig för tryck...
-Numer bor jag i på Malta och har äntligen fått en titel: Digital nomad!
Jörgen har byggt hus i Afrika...Man kan säga att Jörgen lyckats med mycket han företagit sig. Men mycket har även misslyckats...
-För att lyckas som entreprenör måste man vara lite av en masochist och utsätta sig för risktagande.
Enligt Jörgen måste en entreprenör besitta följande två saker:
1) Tur! "Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle samt träffa rätt folk och ha bra kontakter med banken".
2) Tåla att misslyckas. "Man måste orka att få tokstryk hela tiden! Man brukar säga att en entreprenör är lycklig cirka 15 minuter/dag. Men det är när det går tungt som man lär sig någonting".
-Ha det i åtanke och toknjut de där 15 minuterna... sa Jörgen och tackade för sig.
Företagarmässan avslutades med gemensam middag. Stafetten kommer nu att gå vidare till Sorsele eller Arjeplog, som båda visat intresse att arrangera en företagarmässa.