Hotell- och restaurangelever på Sveriges mest exotiska tävling!

2012-10-09 08:37


Sveriges mest exotiska kocktävling för elever.
Storforsen. Elever från hotell- och restaurangprogramet i Arvidsjaur deltog vid "Sveriges häftigaste och mest exptiska kocktävling för elever: Våga wooka vilt".


Hotell- och restaurangelever från årskurs 3, Sandbacka, Arvidsjaur, deltog nyligen i "Sveriges mest exotiska tävling":
-Det var både kul, stressig och lärorikt! summerade Wendy Stenberg.

 

Tävlingen genomfördes utomhus över öppen eld, vid Storforsens brus i Älvsbyns kommun. Totalt åtta lag om tre elever, från hela landet, deltog - med matlagning från det "Norrländska skafferiet".

Lära kännaafton
Kvällen innan tävlingen bestod av teambuildning med inslag som guidning och fackeltåg.

Delar ur råvarukorgen.Råvarukorgen bestod av: färsk hel röding, sikrom, souvasrökt renkalvinnanlår, mandelpotatis, Karl-Johansvamp, lingon, hallon, blåbär, vinbär och så klart; hjortron. Samt: Grädde, crème fraiche, naturell yougurt, gräddfil, Västerbottenost, smör och ägg:
-Vi fick komplettera med kryddor, frukt och grönsaker, berättar Sandbackaläraren Roland Sandgren, som känner sig stolt över sina adepters insats.

Elever från Sandbackaskolan
Tobias Laestander fixar grillelden, Emma Stenvall och Wendy Stenberg förbereder maten, i de provisoriska köken.

-Sandbackaskolan vann visserligen inte, men eleverna lyckades verkligen åstadkomma en mycket fin fiskrätt och arbetade på ett föredömligt sätt under de 3,5 timmar som tävlingen pågick.

Att själv elda och laga mat över öppen eld kräver en hel del i jämförelse med att stå vid en modern elektrisk spis inomhus:
-Det och att få känna på konkurrens ger dem nyttiga erfarenheter, säger Roland.

Köksbås
Samarbetet med andra program på skolorna bidrog till tillverkningen av "köksbåsen". I slutet av tävlingen började det regna och då hjälpte de även till med att fixa tillfälliga tak.. 

Wendy och hennes skolkamrater känner sig nöjda vad de åstadkommit samt den konstruktiva kritik de fick från stjärnkockarna i juryn:
-Det är kul att gå på Hotell- och restaurangprogrammet och se att våra kunskaper mäter sig mycket bra i jämförelse med skolor från exempelvis Göteborg, Köping, Växjö och liknande, säger Wendy och berättar att alla i gruppen tog tävlingen på allvar och jobbade som om det vore skarpt läge.



Juryn bedömer de olika skolornas resultat.
Juryn bedömer de olika skolornas resultat.

Roland vill passa på tacka lokala butiker i Arvidsjaur för sponsringen av varor till träning:
-Utan dem hade inte deltagandet i denna tävling varit möjlig.

Till vardags huserar Hotell- och restaurangprogrammet i Kursgården, vid Laponia. Där gnuggas dem i de teoretiska bitarna. En naturlig plats för klassen att vara på... Nära till hotell och restaurang.

Eleverna deltar nämligen praktiskt i hotellets dagliga produktion. Alltså allt från; luncher, konferenser och värdskap till städning, receptionstjänst, vaktmästeri, varutransporter med mera.


Till vänster Arvidsjaurs, följt av Växjös, tävlingsbidrag...

-Inom hotell- och restaurangvärlden ingår en rad olika inslag som vi tränar eleverna på, säger Roland och berättar även att de brukar får vikariera vid säsongstoppar.




Hur ser då framtiden ut för elever som avlagt examen från Hotell- och restaurangprogrammet?

-Det finns hur mycket jobb som helst! Över hela världen. Om man bara vill, vågar och kan. 

Melker Andersson stjärnkock. Foto Kent Norberg.
Visst kan man lyckas som kock om man lägger ner sin själ i arbetet. Se bara på stjärnkocken Melker Andersson; ägare av 6-7 restauranger i Stockholm. Här på besök i hotell Edströms restaurangkök, Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.


 

 

 

 

 



Skriv ut: