Fredsfest arrangeras i Arvidsjaur

2012-03-21 06:55


Lördag 24 mars arrangerar Minnesgruppen för Arvidsjaurs fredsförening, i samarbete med ABF, en fredsfest i Fridhemsskolan. 


Det blir sång och fredsblöta för nedrustning, fred och internationell solidaritet står på programmet. Huvudattraktion blir föreläsaren: Agneta Norberg. Hon sitter i styrelsen för Sveriges Fredsråd, Nätverket mot krig och Global network against weapons and nuclear power in space. 

Agneta har jobbat aktivt med fredsfrågor sedan 1970-talet. Hon var bland annat med att starta Kvinnor för fred och sommarn 2011 fick hon det globala nätverkets pris: "Peace in space award". Det fick hon för sitt arbete med att sprida kunskap om militariseringen av rymden.

Under fredsfesten kommer även Roger Marklund, Arvidsjaur, att föreläsa. Underhållningen står gruppen Sångtrutarna för.


Bakgrund: I mitten av 1980-talet fanns Arvidsjaurs Fredsförening, en religiöst, politiskt obunden förening utan någon anslutning till någon riksomfattande fredsorganisation. Fredsföreningen var i stället en lokalt arbetande förening för fredsintresserade i Arvidsjaur.

Föreningen, som grundades 1983, upplöstes dock i mars 1987. Några av de drivande personerna hade flyttat, andra hade fått krävande uppgifter i andra sammanhang och det var svårigheter att få ihop en ny styrelse. Årsmötet beslutade då att upplösa föreningen, de pengar som fanns i kassan skänktes till Greenpeace.

Föreningen, som hade 185 medlemmar när den upplöstes, har inte glömts bort. En grupp av medlemmarna har träffats och gått igenom de handlingar som fortfarande finns kvar och har slagits av hur aktuellt arbetet fortfarande är efter ett kvarts sekel. För att rikta uppmärksamhet på det arbete som Arvidsjaurs Fredsförening gjorde ordnar Minnesgruppen för Arvidsjaurs fredsförening i samarbete med ABF den 24 mars en fredsfest i Fridhemsskolan.


 


Skriv ut: