Företagsbesök: Café Holken

2012-03-12 14:53


Agnetha Lindahl och Ann-Katrine Nilsson. Foto Erika Forsberg.
Agneta och Kine med blomma från Tillväxtenheten. Foto Erika Forsberg. 

För dryga två år sen tog Agneta Lindahl och Yvonne Frodin steget. De startade eget företag tillsammans och tog över Café Holken. Idag har Yvonne flyttat och Ann-Katrine Nilsson har tagit över delägarskapet av caféet sedan i oktober. De står inför en ombyggnation av det lilla köpcentret Ugglan där Café Holken ligger.

 

För två år sedan sade Agneta upp sig från sin tjänst på Hotell Laponia. Hon hade då spenderat 8 år som anställd på 21:an och 19 år på Laponia. I oktober förra året fick hon sällskap av Ann-Katrin som jobbat 24 år inom hemtjänsten.

Café Holken är öppet mellan 05.30-17.00 på vardagar och 08.00-13.00 på lördagar. Det betyder att Agneta och Ann-Katrine börjar jobba kl. 04.00.  De erbjuder både fika och dagens lunch. Gästerna kan delas upp i fyra ”grupper” som de kallar morgongänget, 9-gänget, lunchen och tvåfikat. Efter kl. 15 när de sista tvåfika-gästerna har gått är det ganska lugnt på caféet.

Samtal med Anne Åberg, tillväxtenheten och Ove Granlund, Företagarna. Foto Erika Forsberg, Turistbyrån.
Samtal med Anne Åberg, Tillväxtenheten och Ove Granlund, Företagarna.

-Om det har snöat en morgon kan det stå 3-4 traktorer här ute på parkeringen, sedan är den nästan full. Läget är bra här då förbipasserande ser vår skylt och enkelt kan svänga in och parkera.

Hur känns det att vara egna företagare?
-Det är stor skillnad att bara vara ledig någon enstaka lördag. Men det som är skönt är att man får genomföra sina egna idéer och utvecklas i sin egen takt. Som anställd har man sällan möjlighet att få igenom förändringar på det sättet som vi kan nu.

Planerna på ombyggnation i Ugglan är långt framskridna. Byggnaden kommer att få en ingång istället för två som det är nu. Entréhallen ska öppnas upp och affärernas entréer kommer att komma närmare fiket.

Hur kommer det att se ut efter ombyggnaden? Så här ser det ut nu!
Hur kommer det att se ut efter ombyggnaden? Så här ser det ut nu!

Hur kommer det här att påverka er?
-Vi hoppas att fler kunder kommer att se oss och komma in då hallen öppnas upp, samt att vi får mer utrymme då kundtoaletten flyttas. Vi gör en del smörgåstårtor och mackor för avhämtning idag men kan inte annonsera om det på grund av begränsade lagringsmöjligheter. Med ombyggnaden hoppas vi få möjlighet att utveckla den delen av verksamheten. Vi håller också på att byta ut maskinerna allt eftersom.

Kafé Holken.

Till sist, har ni någon special som ni tror kan locka en Arvidsjaurbo?

-Vi har hemgjord palt till lunch varje onsdag! Vi gör den från scratch, både blodpalt och vanlig palt.

Text och foto: Erika Forsberg


 


Skriv ut: