Företagsreportage: Ateljé M

2012-05-03 06:43


Maria Hedberg. Foto Kent Norberg.
Fotograf Maria Hedberg driver "Ateljé M" i sitt eget hem på Skogsgatan 39. Foto Kent Norberg.
 

Fotograf Maria Hedberg driver "Ateljé M". Efter att ha legat "lite lågt" några år med småbarn hemma, satsar hon nu på att marknadsföra sig:
-Jag känner mig laddad och vill verkligen jobba!  


Marias hemsida.

I sommar blir det fem år sedan Maria startade sin fotoverksamhet. Då återfanns hon i en lokal på Stationsgatan, i centrum:
-Jag höll till där i tre år. Men när Håkan och jag fick vår flicka, Estelle, blev det ohållbart att ha henne i ateljén. Det kändes inte heller rätt att ha ett sådant litet barn på dagis...

Det löste Maria och Håkan genom att helt sonika bygga en ateljé i deras villa på Skogsgatan 39, och flytta hela verksamheten dit:
-Helt klart den mest praktiska lösningen då. Nackdelen blev ju att jag hamnade lite i skymundan, jämfört med tidigare. Tiden har gått och numer är Estelle 3,5 år, och på dagis...
-Jo, läget är annorlunda nu. Efter att i några år legat lågt och tagit de jobb som kommit, vill jag verkligen satsa och utveckla min verksamhet.
-Först och främst måste jag synas mer.

Maria nämner sin egen hemsida, men även annonsdriver i tidningar och sociala medier.

Det har redan börjat ge frukt. Nyligen har hon fått i uppdrag av Mimmis Boutique att fotografera kläder och smycken, två dagar i veckan:
-Ett jättebra och trevligt jobb!

Maria berättar att hon trivs när hon får arrangera och skapa, sätta ljus och ta lite tid på sig:
-Jag skulle gärna vilja fotografera inredning också. Tror det skulle passa mig utmärkt! Vad gillar du annars att föreviga?
-Barn är härliga att jobba med. Det kan visserligen vara lite svettigt ibland. Men de är oftast så oförställda, vilket kan resultera i helt fantastiska bilder!

Hur kom du på att starta fotoföretag?
-Intresset för att rita, måla och titta på föräldrarnas diabilder har funnits sedan barnsben. Har alltid tyckt att det varit kul med foton. Därför läste jag konstvetenskap och även foto på estetprogrammet. Vidare pluggade jag foto vid Forsa folkhögskolan i Hudiksvall och tog kurser i Photoshop, dagens moderna mörkrum. Därefter praktiserade jag en tid hos ateljé Pärlfoto i Älvsbyn.Vid det här laget hade Maria samlat på sig så pass mycket kunskap och självförtroende, att hon tog steget att starta egen ateljé. Men gratis var det inte...
För att kunna driva fotoateljé krävs åtminstone ett par bakgrunder och artificiellt ljus i form av några blixtar. Självklart krävs minst en digital kamera med tillhörande objektiv i olika brännviddar, stativ för blixtar och kamera samt reflexskärmar, dator, skanner och licens för att kunna redigera bilderna i Photoshop.
 
-Nog var det pirrigt i början. Men kändes ändå rätt för mig... 

Ateljé M erbjuder:
- körkortsfotografering
- barnfotografering
- fotografering åt försäkringsbolag
- produktfotografering
- porträtt
- fotografering i samband med; bröllop, konfirmation, dop och liknande

Nu är det dessutom snart dags för skolbalen, där Maria hoppas få en del uppdrag:
-Välkomna in till min ateljé, både nya som gamla kunder, så kan vi prata ihop oss om vad just du skulle vilja ha för bilder!

Är även du intresserad av att starta företag?
Vänd dig då till Tillväxtenheten i Arvidsjaur, så får du hjälp och tips. 
Telefon: 0960-158 58. 

 


Skriv ut: