Sjöstjärnan firar 45 år

2012-07-04 07:00


Beatrice Karlsson berättadeo m sjöstjärnans camping och danser. Foto Kent Norberg.
45 års jubiléum! Beatrice Karlsson berättade om sjöstjärnans camping och danser, när turistföretag från kommunen träffades för ett par veckor sedan och minglade på Laponia. Foto Kent Norberg


1965 startade Sjöstjärnans camping, ett par mil utanför Arvidsjaur. Två år senare arrangerades första dansen...
-Som mest körde vi 20 danser per sommar, minns Beatrice Karlsson.I år firar Sjöstjärnan 45 år som dansställe. För än i dag lever campingen och fortfarande anordnas danser. Däremot inte lika frekvent som då det verkligen begav sig, när logdansen var på topp, under 1970, -80 och -90 talen.  


Vy över "Sjöstjärnans parkering och dansloge. Privat foto.

Under storhetstiden arrangerades danser onsdag och lördag, hela somrarna. Utöver det hade Karlssons familj offentlig tjärdalsbränning, notdragning, paltfest med mera:
-Vi hade busstransport från K4 och Torget i samhället. Men det kom även folk körandes från kusten och inlandet. Ibland landade sjöflygplan nedanför vår anläggning, säger Beatrice och skickar en tanke till sina föräldrar; Brittinger och Erik.


Sjöstjärnan.


Hon önskar att de fått leva längre, och lite mer tillbakalutat fått skörda frukterna av deras mångåriga arbete:
-När jag var liten, var det jag som fick ränna runt och prata med alla gästerna och ha kul. Jag tänker ofta på om det kunde ha fått vara det omvända i dag. Men livet går vidare...


En härlig sommarbild från en av de första somrarna på Sjöstjärnan. Från vänster: Erik, okänd flicka, Beatrice, Viktor Åman, storasyster Susann och den då rikskände (tyvärr bortgångne) dragspelsartisten ”Pepparn”. (Klipp från Tidningen i Arvidsjaur, TiA)

Nu handlar det mest om motionsdanser, firma- och födelsedagsfester. Även det lockar en hel del intresserade människor. Det natursköna läget, nära vatten och vid foten av ett 700 meter högt berg, gör inte saken sämre:
-Jag brukar ta med våra gäster upp på berget för att visa dem den vidunderliga utsikten.

Beatrice tar sig tid att prata med sina gäster. Ibland kan det ske genom gemensamt brödbak i bagarstugan. 
 

Bild från ett av SAS fester i Sjöstjärnans dansloge. Privat bild.

Hälften av de som kommer hit är återkommande gäster. Bland dem noteras flygbolaget SAS, som två gånger lagt sin personalträff på Sjöstjärnan:
-Förhoppningsvis har de känt att vi månar om dem, säger Beatrice, som till vardags är radioreporter åt P4 Norrbotten, med stationering i Luleå.

Beatrice
Beatrice "hemma" på sin älskade holme i Långträsksjön, som kallas för: "Sjöstjärnan".

Förutom Sjöstjärnan har du även en lägenhet i Luleå samt två egna hus i Renvallen att ta hand om. Hur hinner du med allt?
-Det vete sjutton... Sambon Marino är guld värd och jag älskar Sjöstjärnan för mycket för att inte återvända dit på helgerna.

Läs tidigare artikel om SjöstjärnanSkriv ut: