Nybyggarmuséet Hängengården erbjuder guidade visiningar i sommar!

2012-07-19 06:30

Ivan Eriksson kommer att sköta guidningen på  Glommersträskt nybyggarmuseum; Hängengården, i sommar. Foto Kent Norberg.
Ivan Eriksson kommer att sköta guidningen på Glommersträsks nybyggarmuseum; Hängengården, i sommar. "Det ska bli roligt!" säger han. Foto Kent Norberg.

 

Nybyggarmuseet; Hängengården, i Glommersträsk erbjuder guidade visningar i sommar:
-Jag har botaniserat bland alla intressanta saker som jag nu kommer att berätta om för våra besökare, säger guiden Ivan Eriksson, som även är sekreterare i Arvidsjaurs hembygdsförening.

  

Museet förfogar över en unik samling byggnader och föremål från 1700-talet och framåt. Omkring 3000 föremål finns till beskådande! Dessa speglar främst nybyggarepoken i inlandet.

Hänhengården är kulturminnesmärkt! Foto Kent Norberg.Kommunens förste nybyggare var soldaten Pehr Israelsson-Käck. Med sin familj; hustrun Stina och fem barn, lämnade han Hjoggböle, i Västerbotten, 1759 för att bosätta sig i Glommersträsk. Anledningen till att han flyttade var förmodligen 1749-års lappmarksreglemente. Den innebar att de som valde att flytta till Pite lappmark fick skattefrihet och frihet från kriget. Kriget mot Finland 1741-43 hade skördat många liv och folk var krigströtta.

Men Käck (soldatnamn) hade redan ett tvingande avtal om att gå ut i "Pommerska kriget". För att undvika det var han nödgad att hitta sig en ersättare. Annars kunde inte flytten till "Mikkijaur" (senare kallad för Glommerlia) bli av. 

Detta löstes genom att Käck övertalade en av sina svågrar, Carlman, att gå ut i kriget i hans ställe. Detta mot ett arvode bestående av en "bit" från Käcks hemman. Carlman omkom dock vid slaget vid
Ferbherllin 1757... 


Guiden Ivan Eriksson och Glommersträsks hembygdsförenings sekreterare, Tomas Johansson, botaniserar bland alla gamla föremål. Här befinner de sig i Hängengårdens stora kök.

Efter tre dagars vandring från Hjoggböle, Skellefteå, kom Pehr och hans familj äntligen fram till det vi i dag kallar; Glommersträsk. Där levde han sedan sida vid sida med "urinvånarna"; samerna. De levde av vad naturen bjöd, jagade och fiskade till husbehovs.

Dörren in till Kornboden från 1777. Foto Kent Norberg.
Dörren in till Kornboden från 1777.

Med åren byggde Käck upp stora hemman med mycket skog och odlingsbar mark. Han var den som lade grunden till det som skulle bli norrbottniska Lapplans största jordbruksby!
-Det kan vara intressant veta att Käck och Stinas dotter, Kristina, gifte sig med Ersmarkssoldaten Johan Johansson Edström. Paret ärvde västra delen av Käcks stora stamhemman. Där byggde de upp "Hängengården" med start 1775, säger Tomas Johansson, sekreterare i Glommersträsks hembygdsförening.

Tomas visar vinvallaträ
I Kornboden från 1777: Vinvallaträ ansågs bota barn från engelska sjukan. Barnen skulle träs genom ihåligheten i trädstammen, berättar Tomas Johansson, Glommersträsks hembygdsförening.

Släde
Den här målade släden ska ha tillhört en finsk handelsman, som gjorde många affärer i dessa trakter. Han våldförde sig också på kvinnor men gick till sist sitt öde till mötes, då han blev skjuten av en kvinna i Kvammarn, Norsjö kommun.


1937 togs första initiativet till en hembygdsförening i Glommersträsk. Samma år köpte föreningen gården på initiativ av Sven Carlsson. Fler intressanta minnen från den svunna tiden finns bevarade i Hängenmuseet.

Länets äldsta bevarade skolsal, startad 1843, i och med att det blev allmän skolplikt i landet året innan. Katedern är från 1700-talet.
Länets äldsta bevarade skolsal, startad 1843, i och med att det blev allmän skolplikt i landet året innan.

Länets äldsta bevarade skolsal, startad 1843, i och med att det blev allmän skolplikt i landet året innan. Katedern är från 1700-talet.
Katedern i skolsalen är från 1700-talet! Foto Kent Norberg. 


Välkommen in till Hngengården, hälsar guiden Ivan Eriksson. Foto Kent Norberg.Området består av totalt 12 byggnader. Enbart i "Kornboden", från 1777, finns en rad intressanta föremål. Exempelvis; rankbågar, slädar, liar, björnspjut, vinvallaträt med mera.

Museet slog upp sina portar 2 juli:
-Det här blir oerhört roligt! Tycker om den här gården, som har en fantastisk samling saker. Tänker då speciellt på alla träarbetarverktyg som finns sparade från nybyggartiden. Välkomna hit! säger Ivan Eriksson.

Ps! Är ni i Glommersträsk och vädret är fint, passa då även på att ta ett dopp i den uppvärmda poolen - mitt i byn! (Endast 20 kr för vuxen och 10 kr för barn.)  


Skriv ut: