Företagsreportage: Kafé Grodan

2012-01-24 08:30


Tillväxtchef Ann-Kristine Vinka överlämnar blommor till de nyblivna företagarna; Rose-Marie och Tommy Holmstens. Foto Kent Norberg.
Tillväxtchef Ann-Kristine Vinka överlämnar blommor till de nyblivna företagarna; Rose-Marie och Tommy Holmstens. Foto Kent Norberg

 

Rose-Marie Holmstens samlar på grodor. I alla former:
-Därför är det kanske inte är så konstigt att vi valde att döpa vår kaférörelse till "Grodan", säger hennes livskamrat Tommy.


Kafe GrodanVi talar om för detta Greya Knut, i hörnet Garvaregatan/Stationsgatan. 1 december öppnade de nya ägarna dörrarna till "Grodan", som det numer heter.  
Båda kommer från Strängnäs. Men i och med att Rose-Marie har två barn från ett tidigare förhållande, vars pappa en tid bodde i Arvidsjaur, var hon inte helt obekant med kommunen.

Tommy jobbade P10:s militärverkstad, men regementet lades ner, valde Rose-Mari att sluta sin tjänst på ett dagis och flytta upp till Arvidsjaur med sin make:
-Vi köpte ett hus i Storberg. Där trivs vi jättebra, säger Rose-Marie och får medhåll av Tommy:
-Ja, man får en helt annan kontakt med folk här. Vi kommer inte att flytta neröver landet.

Kafé Grodan.
Rose-Marie Holmstens är ägare till kafé Grodan (f.d Greya knut).

I och med nedläggningen fick Tommy förtidspension. Rose-Marie däremot behövde jobba och har senaste åren tagit anställning på en grillkiosk i Arvidsjaur. Men när de fick veta att Greya Knut skulle säljas, och även fick klart med banken, slog de till...
-Vi har ju inte varit egna företagare tidigare, och inte är vi purunga heller... Men jag har alltid velat ha ett eget kafé och det kändes som att nu eller aldrig, säger Rose-Marie.Hur känns det nu då, dryga månaden efter starten?
-Jo, tack, riktigt bra. Folk är positiva till att vi har helgöppet, och december var helt okej. Januari har varit sämre. Men vi inser att man inte riktigt har klart för sig än, att kaféet återuppstått. Det är nog upp till oss att annonsera mer.

Kaféet erbjuder, förutom fikabröd, även lättare luncher, sallad och varma mackor. I dag är det öppet under dagen och stänger vid middagstid. Varm choklad och espresso är storsäljare.

Meny

Längre fram planerar Grodan att hålla öppet även kvällstid - till 20.00:
-Vi testar oss fram och ser behovet. Förhoppningen är ju att företaget går runt, så inkomsten går att leva på, säger Tommy och berättar vidare om funderingar kring att göra något för ungdomarna i Arvidsjaur:
-Kanske kan vi nå dem via sociala medier och erbjuda dem billigare fika, tacobuffé eller liknande.

Tommy berättar att Grodan försöker köpa det mesta lokalt:
-Kanske kan vi göra en deal med kafé; L´Amanda, genom att sälja hennes fikabröd och då även berätta att vi erbjuder lokalproducerat. Man ska ju jobba med och inte mot varandra, sa Rose-Marie och fortsatte:
-Vi är ju så nya på det här, men vill försöka göra det så bra för Arvidsjaursborna som möjligt.-Jättebra tankebanor! sa nya Tillväxtchefen Ann-Kristine Vinka, och gav en del kostnadseffektiva tips på hur man kan marknadsföra sig.
Hon kläckte även en idé om att eventuellt samla ägarna av nystartade företag till en utbytes- och idékväll. 


Skriv ut: