Företagsbesök: L´ Amanda

2012-01-13 10:19


Tillväxtchef Ann-Kristine Vinka gratulerar unga Amanda Stenmark som startat kaféet "L´Amanda". Foto Kent Norberg.
Tillväxtchef Ann-Kristine Vinka gratulerar unga Amanda Stenmark som startat kaféet "L´Amanda", vid Storgatan i centrala Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.


En dröm som gått i uppfyllelse - tidigare än vad hon vågat hoppas på. Så beskriver Amanda Stenmark, 19, sin nyöppnade kaférörelse L´Amanda:
-Jag började drömma om eget kafé redan i årskurs 7, och nu efter Livsmedelsprogrammet i Luleå står jag här. Mitt i min dröm!  



Amanda fick tag på en lokal på Storgatan. Den har hon inrett i, som hon beskriver det själv; "amerikanskt rockabilly-stuk". Kaféet är ett läcker kryp in, med rälsbusstolar vilka skapar små mysiga bås, omgivna av tavlor föreställande Elvis Presley och Marilyn Monroe med flera.
Skyltsöndag var det dags för smygöppning och många höjde på sina ögonbryn!

Men att vara egenföretagare, och som i detta fall baka sitt eget fikabröd, är inget latmansgöra. Det kräver sin kvinna:
-Jag stiger upp i ottan och bakar. Sedan öppnar jag 05.00, då serverar, städar, diskar och fejar jag. Det gäller att vara trevlig mot kunderna utan att vara allt för stressad. 

Upp i ottan och baka bröd - det gör Amanda Stenmark som driver kafe L´Amanda. Foto Kent Norberg.
Upp i ottan och bakar bröd - det gör Amanda Stenmark som driver kafe L´Amanda. När undertecknad kommer på morgonbesök har Amanda radan hunnit med att baka två satser med chokladbollar samt göra både en grädd- och en smörgåstårta. "Nu håller jag på att rulla småfranskor".


Hon har redan fått sin krets av stamgäster, vilka är viktiga för rörelsen:
-Exempelvis taxi och biltestarna gillar att stanna av här tidigt på morgnarna. De tar sig ett fika, läser dagstidningarna och verkar trivas med att sitta inne den varma miljön och kika ut mot vinter och kyla.


Amanda Stenmark har öppnat kaféet: "L´Amanda". "Mina kunder har varit så trevlig och tillmötesgående. många av dem kommer mer tips och idéer som jag naturligtvis tänker på".


Vad är det som driver dig att stiga upp varje morgon?
-Som jag sa tidigare är detta min dröm. Men gillar även att göra lite annorlunda bakverk och tårtor. Jag bakar tårtor mot beställning, säger Amanda och visar upp några av sina egna kreationer, som hon förevigat med sin mobiltelefon.

Utöver fikabröd och tårtor erbjuds kunderna även varma lunchmackor.

Eget bakverk. Foto Kent Norberg.
Eget bakverk.

Ove Granlund, Företagarna och Ann-Kristine Vinka, tillväxtchef, är på besök denna morgon och imponeras av den unga tjejens driv och initiativkraft:
-Du är en bra förebild som modigt startat eget, utan att ha fyllt 20 år och vara berättigad för starta-eget-bidrag, berömmer Ove.

Hon får frågan om vilket marknadsföringsunderlag hon tagit fram?
-Mitt underlag är mun-till-mun-metoden och sociala medier.

Morgonkunder. Foto Kent Norberg.
Morgonpigga och fikasugna kunder... "Det är kul att jobba med det jag älskar och att även få göra det i egen rörelse känns extra inspirerande!" säger Amanda Stenmark, 19 år och nybliven företagare i Arvidsjaur.


Enligt Amanda går kaféet bättre än hon vågat hoppas på:
-Jag har redan tjänat in inventariekostnaderna och kommer att kunna ta ut en liten lön. Oj, det känns verkligen toppen!

Framtidstankar?
-Jag skulle naturligtvis vilja ha mer utrymme för att utvidga bageriet. Kanske även anställa någon på sikt.

Små bås med rälsbusstolar. Foto Kent Norberg.
Hanna Piribauer, Jessika Stenlund och Ing-Marie Johansson har målat väggarna i L´Amanda.


Det finns tre andra kaféer i samhället. Var anser du om det?
-Jag tror vi kompletterar varandra till viss del. Vi har exempelvis inte exakt samma idéer, utbud och öppettider.

Tillväxtchef Vinka säger avslutningsvis att "Tillsammans kan vi titta på underlaget för fler och bättre affärer". 

 


Skriv ut: