Draken Berta (Liselotte Österlund) berättar, på ett lekfullt sätt, hur kul det är med kemi, för 6-årsgruppen Norrgården, Ringelskolan i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Förutom lärartjänsten har Liselott nämligen även "utveckling" på sitt anställningsschema. När hon är ute bland 6-årsbarnen iklär hon sig rollen som "draken Berta" - en kemiälskande figur som försöker smitta av entusiasmen för experiment, till barnen...
-Det går bra. Barnen är väldigt inspirerade, säger Liselotte.
Den här dagen besöker Berta Norrgårdens 6-årsavdelning. När undertecknad kommer in i klassrummet sitter barnen i två grupper, och experimenterar för fullt:
-Det är jättespännande, säger flera av dem och lyser med ögonen.
-Kolla, kolla, matoljan flyter ju på vattnet, i provröret!
-Varför det?
Draken Berta (alias gymnasieläraren Liselotte Österlund) och gymnasieläraren Anneli Andersson, promotar naturvetenskapliga ämnen, på ett lekfulltsätt, för sexårsverksamheten, Norrgården.
Berta förklarar att det finns något som heter densitet. Olika ämnen testas i ett provrör med vatten. Det visar sig att en spik har allra högst densitet. Den är alltså tyngst och hamnar på botten av provröret. Näst längst ner är sirapen följt av vattnet, matoljan och riskakan - som har lägst densitet och flyter ovanpå allt:
-Alltså kan man se att ämnen har olika densitet, olika täthet, förklarar draken.
Draken Berta finns som experiment-/sagobok, författad av Anna Gunnarsson och Karin Södergren:
-Det finns även en storebror till Berta, som heter Gilbert, och riktar sig till mellanstadiebarn. Men nu ska vi först utvärdera försöksprojektet, med sagor och olika experiment i 6-årsverksamheterna, innan det eventuellt kan bli aktuellt att gå vidare upp i åldrarna, säger Liselotte, som då även skulle vilja väva in mattematik i en sådan”promotionturné”.