Fyrverkerier och ljudrädsla hos hundar

2012-12-13 13:41

 
hundägare vädjar om försiktighet med smällare och fyrverkerier. Foto Kent Norberg
"Ta det lugnt med fyrverkerierna kring nyårsfirandet". Det vädjar hundägare i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

Att hundar är rädda för ljud kan bero på flera olika saker. Här ger vi dig lite tips på hur du kan försöka träna bort ljudrädsla hos din hund.

 

Om hunden blir rädd för olika sorters ljud, som till exempel smällare, raketer, skott kan det bero på att hunden ärvt ljudrädslan av sina föräldrar. Det kan också ha varit en chockartad upplevelse, till exempel att den blivit skrämd av en smällare eller ett fyrverkeri som gjort den rädd för ljud.Labrador. Foto Kent Norberg.

Rädsla för ljud kan också bero på att hunden har ont i örat på grund av öroninflammation, skräp mot trumhinna eller spräckt trumhinna. Har du en ljudrädd hund kan det alltså vara bra att låta en veterinär undersöka öronen och hörselgångarna innan ni börjar träna.

Om du börjar träna ljudlekar med din valp kan du förebygga ljudrädsla. Har du en vuxen hund som får panik av vissa ljud ska du kontakta någon person som är erfaren då det gäller att träna hundar, innan ni börjar träna.

Under ljudlekarna är det okej om hunden reagerar för ljuden, men den ska inte bli rädd. Om hunden "blockeras" förvärras rädslan. Ett exempel till träning är kastrulleken.

Kastrulleken
Kastruller låter en hel del. Locka din hund att leka genom att lägga i en godbit. Lägg därefter på ett lock och låt hunden putta undan det för att få tag på godiset. I början bör du ha en tjock matta under kastrullerna så att ljudet inte blir för högt när locket slår i golvet. När träningen går bra kan du variera antalet kastruller och byta till ett ljudligare underlag. Kastrulleken är rolig och effektiv utomhus också.

Tips för nyårsafton
På nyårsafton kan ha musik på inomhus och dra ner persiennerna, så att hunden inte ser fyrverkerierna. Musiken maskerar delvis ljuden från smällarna och oljudet.

Lämna inte hunden ensam hemma på nyårsafton, oavsett om den är rädd för smällare eller inte.
Tänk på att inte avfyra raketer dagtid då många hundar är ute och rastas. Hundar har extremt bra hörsel och blir lätt skrämda för oljud.

Ytterligare tips på träning
Lek gärna med din hund i närheten av en skjutbana. Börja långt ifrån och närma dig successivt, till dess att hunden inte längre reagerar vid ljuden.
Rymmarstadion där de vissa kvällar tränar skidskytte kan vara ett bra tips att starta med, för att sedan vara i närheten av älgskyttebanor. Det finns också inspelade ljud av smällare och fyrverkerier som man kan använda vid träning.

Annika Lidström
Miljö och byggenheten


Skriv ut: