Exklusiv smygvisning för elever i Arvidsjaur!

2012-08-28 17:18


Filmskaparen Patrik Eklund smygvisade sing nya film "Flimmer
Filmskaparen Patrik Eklund smygvisade sing nya film "Flimmer" för skolelever i Arvidsjaur. Det var "Kulturgruppen" som bjöd in honom till filmvisning i Medborgarhusets biosal. Den första biovisningen sedan sommaruppehållets teknikuppgradering. Foto Kent Norberg.


21 september har Patrik Eklund Sverigepremiär på sin långfilm "Flimmer". Men under tisdagen bjöds skolelever i Arvidsjaur på en exklusiv smygvisning:
-Extra roligt att visa filmen här, sa Patrik som själv började sin filmkarriär, som elev på estetiska programmet i Arvidsjaur.


Filmskaparen Patrik Eklund, bördig från Arvidsjaur. Numer bor han och hustrun Helena på söder i Stockholm. Foto Kent Norberg.I nästan fyra år har Patrik jobbat med sin långfilm. Den första i sin karriär. Tidigare har han nominerats till Oskarsgalan och vunnit pris i Cannes, för sina kortfilmer.

Att göra långfilm är en helt annan process:
-Det är mer manusskrivande, fler inblandade, mer filminspelning, mer klippande... Allt tar mycket längre tid och till slut blir det då en långfilm. För mig har det varit en lärorik process, i ambitionen att gå från kort- till långfilm.

Eftersom det inte rör sig om en officiell biovisning tillåter inte filmbolaget någon recension. Men så mycket törs jag väl skriva att "Flimmer", kan beskrivas som en tragikomisk, aktuell, samhällssatir i 70-talsmiljö. Filmen utspelas i huvudsak hos ett kommunikationsoperatörsföretag som får problem med miljöaktivister...
-Vi laborerade en hel del för att få till en lagom skruvad "landstingsgrå" touche på filmen.
 
Patriks långfilmsdebut heter "Flimmer".


En kul detalj är att Patriks pappa Ove, återfinns som porträtt i chefens kontor...

Rollistan är imponerande! Exempelvis: Kjell Bergqvist, Sven Wollter, Jacob Nordenstam, Olle Sarri, Allan Svensson med flera. Även många andra kända ansikten "flimrar" förbi på bioduken...
-Det har varit ett pusslande, både för mig och produktionsbolaget, att få med dessa skådespelarkaraktärer. De är ju oftast upptagna på flera andra håll. Men jag tycker att vi lyckats rätt bra, säger Patrik när vi tar en kaffepaus, i Medborgarhusets foajé i Arvidsjaur.

Vad är det så som lockar honom till filmskapandet?
-Redan som 10-12 åring gjorde vi skateboardfilmer. Sedan gick jag estetiskt program här i Arvidsjaur och på kvällarna ägnade vi tid åt att klippa ihop filmer, i ungdomsgården, Galaxens, filmrum. Det var roligt och sporrade mig att flytta till Stockholm direkt efter gymnasiet, där jag fick praktik på filmproduktionen av "Vägen ut".

Sedan dess har Patrik gjort en häftig resa med flera uppskattade kortfilmer. Vilket givit honom ett branschrykte som; "intressant nykomling"... I förlängingen denna möjlighet till långfilmsdebut. 

Nu närmast väntar en hel del framträdanden/marknadsföring av Flimmer:
-Det kan till och med bli så att jag får dubbla premiärer i höst... Jag ska nämligen bli pappa för första gången, vilket också känns spännande! säger Patrik.Patrik har flera andra manus på gång. Speciellt ett av dem får extra mycket fokus. Han är dock förtegen om handlingen, men avslöjar att den har inslag av komik - utan att för den skull vara en komedi...  

Värt vetande:
- Innan Flimmer, gjorde Patrik och Johan Nordenstam sin fjärde (!) kortfilm tillsammans: "Shanghaiad". Den hoppas de hinna få med till filmfestivalen i Göteborg.
- Patriks hustru heter Helena, kommer från Umeå, och är till professionen kostymör. Paret jobbar i team med Patriks filmer. Därutöver gör hon jobb för andra filmproduktioner.
- Patriks första kortfilm med "riktiga" skådespelare heter "One christmas morning" och spelades in vid Storbergs flygfält 2001. 
- Patrik har gjort en av låtarna i filmen Flimmer: "Friterad banantango".

 


Skriv ut: