"Arvidsjaur är en modell för hela Europa"

2012-04-03 17:52


Raduta Dana Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige. 
Raduta Dana Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige, besökte bland annat Lapland Cartest anläggning, vid sin visit i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.


-Från mitt besök i Arvidsjaur tar jag med mig hur ni lyckats på ett unikt sätt vända snö, mörker, kyla och avskildhet till framgångsfaktorer. Jag hoppas vi kan hitta något slags samarbete, sa Raduta Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige.

 

Raduta landade klockan 11.00 på Arvidsjaurs flygplats. Efter guidning där, rundtur i samhället, information hos Arméns Jägarbataljon och kommunens sysselsättningsenhet; Idéum, avslutades visiten med besök i Lapland Cartests anläggning.

Testentreprenören Mats-Ola Sahlström berättade att den huvudsakliga testsäsongen nu är över för denna gången:
- Det har varit bra. Vi summerar totalt 14000 gästnätter, november till dags datum. Men jobbet fortsätter nu med städning och planering inför kommande säsong.


Ove Granlund, Företagarna, Raduta Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige, Mats-Ola Sahlström, Lapland Cartest, Jerry Johansson kommunalråd och Staffan Renberg, testentreprenör.

Ägare av Lapland Cartest-bolaget är Damiler/Benz:
-De avgör vilka som får hyra in sig i anläggningen. Vi brukar ha alla olika slags bilar här, så som hybrid-, el- och vätgasbilar, säger Mats-Ola och pekar på en avdelning i verkstaden:
-Där kan kunderna tillverka kretskort till bilarnas olika tekniska funktioner. Det är många projekt som startar här, som kanske kommer ut i produktionen först om några år...


Biltur ut på isbanorna.

Inte konstig då att säkerhet blir en allt mer viktigt ingrediens för bilföretagen. Det satsas mycket på kameraövervakning, stängsel, kodlås, bommar över vägar och liknande saker. Allt för att kunna erbjuda en så säker testmiljö som möjligt.


Jerry Johansson och Mats-Ola Sahlström samt Raduta Matache.

Daimler har funnits i Arjeplog sedan 1976 och i Arvidsjaur sedan 15 år tillbaka.

Rumäniens ambassadör berättade att deras bilmärke Dacia är landets stolthet:
-Det är ett framgångsrikt företag och jag har fått höra av dem att de testar i dessa trakter.

Klockan närmar sig 16.00 och avresa med flyg tillbaka till ambassaden i Stockholm.


Mats-Ola, Jerry Johansson och Raduta i samspråk.
 
Om du summerar den här intensiva dagen i Arvidsjaur, vilka är dina intryck?
-Att Arvidsjaur är väldigt framgångsrikt trots sin litenhet och avskildhet. Ni är unika och en modell för hela Europa att ta efter. Jag tänker på hur ni vänder till synes nackdelar, till att blir framgångsfaktorer.

Isbana

Vad tänker du främst på då?
-Återigen det här med snö, mörker, kyla och avskildhet. Ni har byggt upp ett testkluster, dit i stort sett hela världens bilindustri vill komma. Det är imponerande!

Raduta Dana Matache, Rumäniens ambassadör i SverigeRaduta Matache fortsätter:
-Jag tänker också på Jägarbataljonen och Försvarsmaktens Vinterenhet i Arvidsjaur, och deras särskilda kunskaper i subarktisk miljö och i bergsterräng... Att internationella styrkor dessutom vill komma hit för att öva i er djupa snö. Jag tänker på er jättefina och fräscha flygplats. Jag tänker på flygskolan och ert imponerande arbete med ungdomar, i olika projekt. Detta tar jag med mig tillbaka och hoppas att vi kan hitta samarbetsformer. Kanske något inom ungdomsutbyte?
-Rumänien har även en tradition av utbilda piloter... Men vi får ta ett steg i taget, och se vart allt landar! 

Jägarsoldat i Arvidsjaur.
Jägarsoldat i Arvidsjaur.Foto Arméns Jägarbataljon.


Fakta:
2009 utnämndes Raduta Matache till Rumäniens ambassadör i Sverige. Hon är född 1963 och inträdde i utrikesministeriets tjänst 1992. Hon har under flera år tjänstgjort som minister och chargé d'affaires vid ambassaden i London och varit chef för NATO-enheten. Senast kommer hon från tjänsten som kabinettssekreterare.
Källa: regeringen.se


Skriv ut: