Stoor´ns rumpa på berget!

2011-09-24 15:14


Storälgens rumpa på väg att lyftas upp på Vithatten.

Läs Norrans artikel om helikopterlyftet med Storälgens rumpa!

Nu finns 36 kvm rumpa på Vithatten!
Torbjörn Holmlund. Arkivfoto Kent Norberg.Det var en glad Torbjörn jag till slut fick tag på:
-Det känns ruggigt, ruggigt kul! Jag upplever goda vibbar och tror att det här kommer skapa vingslag.Dagens helikopterlyft av rumpan har bevakats av bland annat Norran, VF och TV4.

Ska vi säga att projektet fått en nystart?
-Jag vill hellre beteckna det som en ny fas i en lång process. Där ett brett samordnat partnerskap, nu på plats, vill undersöka olika byggtekniska förutsättningar. 

-Kanske är det inte så dumt att det går sakta fram, bara det går framåt. För det finns ett otroligt massmedialt intresse kring Stoor´n, säger en glad Torbjörn.

I syfte att skapa kunskap och underlag inför byggnationen kommer förstudien i samverkan med Luleå Tekniska Universitet och SP Trätek att genomföra tester av olika byggtekniska parametrar.

Testerna kommer att genomföras på toppen av Vithatten, där byggnationen av Stoor’n är planerad. Under vintern 2011/2012 kommer en limträmodul med olika typer av behandlat trä samt en väderstation att placeras på toppen av berget för att ge värdefull information kring förutsättningarna för uppförandet av världens största älg.


Skriv ut: