Vad är detta för jättesvamp?

2011-10-13 12:19


Tommy Lindmark visar upp en jättesvamp. Foto Kent Norberg.
Tommy Lindmark visar upp en "välväxt" svamp...


Är det någon svampkännare som kan tala om vad det är för en slags svampsort som Tommy Lindmark hittat?

-Fotbollen påbörjade en av sina städkvällar vid Återvinningscentralen, i går. Det var i skogskanten däromkring vi fann den här saken, säger Tommy och plockar ut en rejäl pjäs ur sin bils bagagerum...

Svampen i närbild. Ovansidan.
Svampen i närbild. Ovansidan.

Jag vill bo i en svamp annars får jag kramp, säger Tommy Lindmark.Svampen har något som liknar fjäll på ovansidan och påminner nästan om älghud, i såväl färg som struktur, på undersidan:
-En svamp och frysen hade varit full! Men jag har garanterat inte tänkt att steka den. Den hamnar åter på ATC, skrattar Tommy.

Svampens undersida.
Svampens undersida påminner om älghud, i såväl färg som struktur. Kanske är det en "Älgsvamp"?

Flera tips har inkommit som säger att det om det kan röra sig om:


"Hej Kent! Såg svampen på hemsidan och det är en Motaggsvamp om den växte med tall eller en Fjälligtaggsvamp om den växte med Gran. De är svåra att skilja på, så det beror vilket träd som som svampen lever i symbios med.
Mvh Ewa Granström/ svampkonsulent".

"Jag tror det är en Fjällig taggsvamp, en svamp som är fjällig och gråbeige på översidan. Äldre svampar har mörkare ovansidor med ett större inslag av brunt. Hattens undersida är ljusare grå och har de för taggsvamparna karakteristiska taggarna. Ätlig. Vanlig för inläggningar" Katherine.

Maria Isaksson skriver: "Beror på var han hittade den. Var det på tallhed så är det motaggsvamp, de har nämligen konstaterat att det finns två variationer på fjällig taggsvamp. Små exemplar är ätliga, men de stora är nog inte särskilt goda".
 


Skriv ut: