Restaurangelever till Malta

2011-03-02 13:52


Restuarangelever åker till Malta för utbyte. Foto Kent Norberg.
Elever från Hotell- och restaurangprogrammet i Arvidsjaur åker på fyra veckors utbytesresa till Malta. Från vänster; Diana Nanyanga, läraren Roland Sandgren, Ida Hedman och Anna Nilsson. (Evelina Bergström, saknas på bild). Foto Kent Norberg.


Måndag 21 mars reser fyra Hotell- & restaurangelever till Malta för att praktisera och inhämta nya livserfarenheter:
-Oj, det känns jättespännande och lite pirrigt, säger eleven Ida Hedman.

Det är Idéum, som ansökt om det internationella utbytesprojektet Leonardo dá Vinci, som möjliggör resan för gymnasieeleverna:
-Intresserade har fått anmäla sig och inkomma med cv och personligt brev, säger läraren Roland Sandgren.

De fyra utvalda eleverna kommer att, två och två, vistas som inneboende hos var sin maltesisk familj, i huvudstaden Valetta. Ungdomarna har själva fått ta kontakt med dem.

Just nu fungerar Malta som en luftbro från oroligheterna i Libyen. En källa uppger att det "är en hel del militär aktivitet på ön: "..lots of military activity down here. Even your country sent a c-130 hercules.

Läraren Roland Sandgren följer eleverna ner till Malta för att hjälpa till med installationen. Foto Kent Norberg.
Läraren Roland Sandgren följer eleverna ner till Malta för att hjälpa till med installationen. 

På frågan om de känner sig oroliga för utvecklingen svarar källan att de inte tänker så mycket på det nu. Men att saker och ting dock förändras varje minut där nu...":
-Untill now we dont think so..But lots of maltese people work in libya and also we get some oil from there..But you know things here are changing by the minute...".

Malta, hamnen i Valetta. Foto Kent Norberg.
Malta, hamnen i Valetta. Foto Kent Norberg

Läraren Roland Sandgren kommer att följa eleverna till Malta och hjälpa till med installationerna:
-Idéum har ständig koll på utvecklingen. Skulle det på något vis anses olämpligt kommer vi naturligtvis att plocka hem våra ungdomar, säger Roland och fortsätter:
-Att våga ta steget och åka till ett annat land. Att i en helt ovan miljö under fyra veckor omsätta i praktiken det de lärt sig på Hotell och restaurangprogrammet... Det är något positivt eleverna sen kommer att ha med sig ut i det verkliga arbetslivet.

Valetta. Foto Kent Norberg.
Vy mot Valetta.

"Den tysta staden"; Medina, Malta.
"Den tysta staden"; Medina med 5000-årig historia.
Foto Kent Norberg.Skriv ut: