De ska samla livserfarenhet i Tyskland

2011-03-08 09:46

Gymnasielever på "Once in a life time opportunity"Skoltyska som efter sju år får studeras på plats i Tyskland. Dessa elever ger sig ut på ett två veckors långt äventyr och de ser de som ett ”once in a lifetime opportunity”. Från vänster: Emil Lindgren, Erik Öhman och Jens Stenberg. Saknas på bild gör; William Nyman, Viktor Falck och Tova Nilsson. Sex gymnasieelever, från Sandbackaskolan i Arvidsjaur, åker tisdag 8 mars, på praktik till Recklinghausen, Düsseldorf.
-Ett once in a life time opportunity! Jag tror knappast att jag får samma möjlighet senare i livet, det gäller att passa på!” säger Viktor Falck som tillsammans med de övriga eleverna går sista året på gymnasiet.. 


Hur bekväma känner ni er med er skoltyska efter sju år?

-Den där grammatiken har vi då ingen nytta av nu i alla fall”, säger William Nyman.
-Nej, men det känns rätt så bra. Fast skoltyska är väldigt tydlig och inte så smattrande snabb, så det blir spännande att höra det på riktigt så att säga”, säger Erik.

Hur känns det inför resan, resfeber?
-Nejdå, det ska bli jättekul. Det här är ju ett EU-projekt så det känns väldigt tryggt att åka, då allt är ordnat in i detalj” fortsätter Emil.

Vad innebär det för er del att det är ett EU-projekt?
-
Vi får vår resa betald samt boende och viss ersättning för mat. Det är ett utbytesprogram som funnits i många år. Vi ska även utföra praktik på olika ställen, vilket är ett krav för att få åka. Sen innebär det även att vi känner oss trygga i att resa till ett annat land helt själva, då vi vet att det finns hjälp att få om det skulle behövas”, säger William.

Väl på plats, vilka praktikplatser väntar?
-William och jag ska vara hos en Volkswagenbilhandlare”, säger Viktor.
-Emil och jag ska vara med på en fotbollsstadion, där vi förhoppningsvis får vara med och träna. Sen ska vi även visa hur vi spelar och tränar i Sverige”, säger Erik.
-Jag ska praktisera som lärare, inom politik och idrott, på en yrkesskola Tova Nilsson praktisera på ett  litet lokalt bageri”, säger Jens.

Vad är era förhoppningarna och hur ser planerna ut för resan?
-Vi tror det kommer att bli jättekul och förväntningarna är höga. Utöver själva resan har vi alltid roligt när vi är med varandra, så det lär inte bli några problem”, säger Erik och fortsätter:
-Självklart måste vi komma i kontakt med den tyska kulturen. Att då gå och se på fotboll och käka korv är enligt mitt sätt att se det, ett mycket bra alternativ!

Tova Nilsson lovar att återkomma med en reserapport när gänget återvänt till Arvidsjaur igen.
Schönes Reise
-Vielen Dank!

// Tova Nilsson
 


Skriv ut: