Svensk handels regionchef besökte Arvidsjaur:

2011-05-25 15:35


Representanter från Arvidsjaurs handel och kommun, diskuterade hur man kan utveckla handeln i Arvidsjaur tillsammans med Erik Sandemo.
Representanter från handel och kommun i Arvidsjaur diskuterade med Svensk handels regionchef; Erik Sandemo, hur man kan utveckla handeln på orten. 

-Ni har ett guldläge med genomfartstrafik. Mitt tips till er är att skapa ytor och locka hit nya affärskedjor. På så vis kan ni få turister att stanna av här! 
Det sa Svensk handels regionordförande, Erik Sandemo, vid sitt besök i Arvidsjaur på onsdagseftermiddagen.Sandemo träffade representanter från Arvidsjaurs kommun och lokal handel. De fick 2009 års handelssiffror presenterade för sig. (Nya rön kommer under hösten 2011.) Siffrorna, som bygger på momsredovisning, visade att dagligvaruhandeln i Arvidsjaur ökat med 14 procent, jämfört med 5 procent i riket som helhet:
-Er totala omsättning var 218 miljoner kronor vid senaste mätningen. Det är främst gränshandeln och testindustrin som bidrar till detta fina inflödesindex.

Större städer i övre Norrland, som Sundsvall, Umeå, Luleå och Östersund ökar också alla sitt dagligvaruindex, mer än riksgenomsnittet:
-Detta beror till största del på stora handelsetableringar.

Invigning av Dollarstore. Arkivfoto Kent Norberg.
Invigning av Dollarstore. Arkivfoto: Kent Norberg, december 2006.

Etableringen av Dollarstore och Expert stormarknad i Arvidsjaur har betytt mycket för indexökningen. Däremot har sällanköpshandeln dippat en aning i och med att "etableringseffekten" nu mattats av:
-Ni har index 70, omsätter 133 miljoner kronor och ligger ändå högt på länets indexlista. Jämfört med flera större kommuner. Det är mycket bra! Men tricket är ändå att man hela tiden måste jobba med etableringar, eller uppgraderingar av redan befintliga affärer, för att behålla kundernas intresse.
-Tänkt på det!

Representanter från Arvidsjaurs handel och kommun, diskuterade hur man kan utveckla handeln i Arvidsjaur tillsammans med Erik Sandemo.
Representanter från Arvidsjaurs kommun och lokal handel deltog i mötet med Erik Sandemo, på onsdagseftermiddagen.

Enligt Sandemo brukar i stort sett alltid en nysatsning, av befintliga företag, betala sig i ökad omsättning:
-Men jag har förståelse för om det inte finns tillräckligt med volymer, för att satsa också.

Nedan ett kort referat av de diskussioner som uppkom efter Sandemos redovisning av handelsindex:Sandemo:
-Jag tror att Arvidsjaur skulle kunna växa ytterligare. Vet att flera stora kedjor tittar sig omkring efter nya etableringsorter. De bör bli imponerade av era handelsindex.
 
Kenneth Eklund. Foto Kent Norberg.Tillväxtchef Kenneth Eklund:
-Problemet är att vi saknar affärslokaler i centrum. Gick det att låna pengar och bygga nytt till en rimlig ränta/hyra, är jag relativt säker på att det redan skulle byggas...

David JohanssonDavid Johansson, Intersport (vice ordförande Svensk handel, Arvidsjaur):
-Enda sättet att få ner hyreskostnaderna är att bygga affärslokaler med bostäder ovanför. 

Sandemo igen:
-Storgatan har blivit väldigt fin. Det ser modernt och fräscht ut! Centrumhandeln ska ni vara mån om. Men har ni för lite ytor där måste ni ju fortsätta att öka handeln vid infarterna.

Annelie Granström. Foto Kent Norberg.Annelie Granström, Elkedjan (ord Svensk handel i Arvidsjaur):
-Sedan Storgatan byggdes om har vi ökat kraftigt! På något vis bidrog det till att vår butik numer tillhör A-läget i centrum.Peter Manner. foto Kent Norberg.Peter Manner, Arvidsjaurs turistbyrå berättade lite om läget i sin genre:

-Senaste åren har campingen ökat så pass att Camp Gielas ska utöka husvagnsparkeringarna i sommar.
Manner sa vidare att det finns signaler finns från tyska resebolaget; Air Berlin, om att utöka antalet avreseorter till kommande vintersäsong. Något som eventuellt kan ge Arvidsjaur fler turister.

Sandemo avslutningsvis:
-Shoppingturismen är på ökning generellt. Med ert guldläge och en positiv utveckling av projektet Stoor´n, kunde det kunna bli samma effekt som Kiruna/Jukkasjärvi upplevt med Ishotellet.

 


Skriv ut: