Är du vår nya ambassadör för samiska språket?

2011-07-07 09:59


Peter Steggo, samisk koordenator i Arvidsjaur tar tjänstledigt för att prova sina vingar i Umeå. Foto Kent Norberg.
Peter Steggo, samisk koordenator i Arvidsjaur, tar tjänstledigt för att prova sina vingar i Umeå. Foto Kent Norberg

Peter Steggo, samisk koordinator vid Arvidsjaurs kommun, tar tjänsledigt för att prova liknande arbetsuppgifter för Umeå kommun:
-Anledningen till flytten är att jag vill prova mina vingar och utvecklas ytterligare, säger han.


Länk till sidan:"Same i Arvidsjaur".

Peter säger dock att det varit väldigt bra att jobba i Arvidsjaur:
-Arvidsjaur och jag var först i länet med den här tjänsten. Jag har upplevt arbetet som meningsfullt och givande. Det jag gjort har tagist väl emot.

Arbetsuppgifterna har, bland annat, bestått av att utveckla möjligheterna till samiska i skola och förskola samt att ordna aktiviteter, med samisk tuche, inom äldreomsorgen:
-Grillkåtan vid Ringelsta, en populär träffpunkt för barn och äldre, är ett exempel på saker som vi gjort, säger Peter.

Peter Steggo till höger i bild. foto Kent norberg
Peter Steggo (till höger i bild) har jobbat med både äldrevård och förskola, i sin tjänst som samisk koordinator. I bland med båda samtidigt, som vid detta samkväm över åldersgränserna.

Nu gäller det för Arvidsjaur att hitta en ersättare till Peter.

Ann Engberg är chef för Serviceenheten där tjänsten som samisk koordinator ingår. Foto Kent Norberg.-Peter har gjort ett fantastiskt bra jobb med att bygga upp sin tjänst från början och hitta kommunikationsvägar och samverkan mellan olika verksamheter. Vi önskar honom varmt lycka till på sitt nya jobb, säger Ann Engberg på Serviceenheten.
 

Bild) Ann Engberg är chef för Serviceenheten,
där tjänsten som samisk koordinator ingår.

Ann säger vidare att tjänsten som samisk koordinator är en "jättespännande tjänst":
-Det handlar om att med stöd av en både engagerad och insatt styrgrupp vara vår ambassadör för samisk språk och kultur. Och att agera samordnande mellan kommunens olika förvaltningar, politiken och den samiska representationen. Det innebär både externa och interna kontakter. Den vi söker måste ha en erkänd förmåga till samarbete och att hitta nya lösningar.
 
-Arvidsjaurs kommun var först i länet att bli samisk förvaltningsområde förra året. I kommunen finns behov av umesamiska såväl som nordsamiska insatser, vilket gör att vi gärna ser sökanden med dubbla kunskaper och en helhetssyn, säger Anne.
 

 


Skriv ut: