Ringelskolan med i ny kokbok för skolkockar!

2011-01-26 08:53


Skolkocken Franz Weidl, Ringelskolan i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Kocken Franz Weidl och hans personal på Ringelskolan kämpar för att med begränsade medel erbjuda våra skolbarn näringsrika och goda luncher. Foto: Kent Norberg.

Ringelskolan i Arvidsjaur är en av totalt elva skolkök som fått äran att delta i en ny kokbok med syftet att "elda på glöden hos skolkockar":
-Glädjande att vi platsar! säger kocken Franz Weidl, Ringelskolan.

Franz Weidl, Ringelskolans restaurankör. Foto Kent Norberg.I dagarna lanserar Lantmännen en kokbok som de kallar för "Matlust". Det handlar om en kokbok med recept på "skolbarnens favoriter" från skolkockar –gjord för skolkockar.
Lantmännens köksmästare Kurt Weid säger i branschtidningen Restaurangvärlden att av alla kokböcker han gjort är det "...ingen som varit lika rolig och jobbig att göra.. Ett fantastiskt material vi fått ihop!".

Hur gick det till att Ringelskolan kom med i boken?
-Kurt Weid var här i fjol då vi hade studiedag med interntävling i köket. Han imponerades av vår personal, mat och miljö. Senare på hösten kom en förfrågan från honom och Lantmännen om deltagande i Matlust. På den vägen är det, berättar Franz Weidl.

Ringelskolan skickade in några olika recept. Om det blev två eller tre rätter som kom med i boken är Franz osäker på, än - innan han sett det färdiga resultatet. Men klart är i alla fall att älgfärsbiffar och kycklingwook finns med:
-Vi brukar ibland ta fram vår stora wook så att barnen får se på när vi lagar maten. Vad anbelangar älgfärsen så har den blivit populär. Den är mager, nyttig och god.

Franz säger vidare att han ville få ett långsiktigt hållbart alternartiv till nötfärs, då Galna kosjukan debatterades som hetast:
-Älg blev då en lyckad satsning som vi hoppas få fortsätta med. Även om älg kostar några kronor mer per kilo måste det lika fullt vara en miljövinst då vi har råvaran runt knuten.

Matlust. En ny kokbok av skolkockar för skolkockar.    

Matlust innehåller 67 recept alla beräknade för 100 personer. Lantmännen hoppas, med boken, kunna "...bidra med både lust och inspiration till att skapa god och nyttig mat ute i skolorna." "Av de kokböcker som jag har gjort är det ingen annan som är ett lika bra vertyg i vardagen som den här kan komma att bli" säger Kurt Weid på Restauranvärlden.se

Ringelskolans matsal. Foto Kent Norberg.  
Ringelskolans matsal.

De skolor som fått äran att delta i boken är:

Ringelskolan, Arvidsjaur

Rosenhaga förskola, Helenaskolan, Timmersdala skola i Skövde

Önnerödsskolan, Härryda

Globala gymnasiet, Stockholm

Fuxernaskolan, Lilla Edet

Österportskolan i Ystad

Fryxellska skolan i Sunne

Kostenheten i Vänersborg

Jenny Nyström Gymnasiet, Kalmar

Rydboskolan, Sörasskolan, Tråsättraskolan, Solskiftesskolan i Åkersberga

Anders Ljunstedts Gymnasium, Linköping

 


Skriv ut: