Petter - svensk mästare i stadioncross!

2011-02-07 17:50


Petter Nårsa, med SM-bucklan i händerna. Foto Kent Norberg.
Petter Nårsa, med SM-bucklan i nävarna!  Det har blivit en del utmärkelser hittills. Totalt över 200 bucklor! Varav drygt hälften trängs i Petters rum.

Petter Nårsa, 18, blev svensk mästare i stadioncross i helgen!
-En skön seger, säger Petter som nu är hemma i Moskosel.
Webbredaktionen träffade den unga lovande föraren.

Stadioncross och skotercross skiljer sig på så vis att "stadion" består av en mer kompakt bana och fler spektakulära hopp.

Ni flyger 20-30 meter upp i luften, är du aldrig rädd?
-Nä, det går inte att tänka så. Visst vet jag att det kan hända saker i starten när det är trångt och alla vill komma först. Eller om man kraschar efter ett hopp och får en maskin över sig. Men när jag står där på startlinjen, eller hoppar, är jag så full av adrenalin att sådana tankar finns bara inte.
-Då är det vinna, som gäller!

Petter Nårsa. Arkivbild: Kent Norberg.
Petter Nårsa. Arkivbild: Kent Norberg.

Petter studerar tredje året på maskinförarprogrammet i Arvidsjaur. Tanken är att han, efter examen, ska ta anställning i pappa Niklas företag, som grävmaskinförare. Men vem vet kanske blir planerna annorlunda nu när tävlandet flyter på så pass bra..

Hur länge har du tävlat?
-Började när jag var 12 år. Sökte dispens för att börja ett år tidigare men fick avslag. Pappa tävlade ju på den tiden så man kan kanske säga att jag fått det med blodet. Intresset väcktes då i alla fall.

Petter anser självkritiskt att han "sög" i början av sin karriär i "Ungdom 380" (som klassen hette då). Men fort "spottade" grabben upp sig...
Ett par år senare vann han alla SM-kval och slutade som silvermedaljör. Med blodad tand visade Petter, redan året därpå, var skåpet skulle stå och vann SM-guld i Ungdoms 14-16 år (550 cc).

Sedan gick han direkt upp i största klassen; Pro open. Ett stort kliv för en liten människa. Men det gick bra.
-Nästan för bra.. säger Petter med eftertänksamt.

Petter Nårsa
I fjol tilldelades Petter Nårsa Ungdomsidrottspriset för sina framgångar, såväl nationellt som internationellt. Prisutdelare var Naeimi Forsgren.

Han blev som ung nykomling otroligt nog 3:a på VM i Norge och 5:a totalt i den stentuffa VM-serien.
Som om inte det var nog knep han ett SM-silver samma år, 2009.

2010 blev inte riktigt som Moskoselsföraren hade tänkt sig. Han slutade 6:a i SM-finalen. Tror han...
-Blir det inte vinst vill jag helst bara glömma och gå vidare, därför har jag inte så noga koll på sådana där placeringar.

Däremot tog Petter guld i Arctic Cat-cup som räknas till en av de största snöskotertävlingarna i och med att de bästa förarna från hela Norden deltar. 

2011 har startat fantastiskt bra.. Nytt guld i Arctic Cat-cup i Östersund 8-9 januari samt guld i SM-finalen i Stadioncross i Sundsvall, i helgen.

Petter i verkstaden.
Petter kör Lynx 600 cc med klös under skalet. I bakgrunden skymtar ännu fler bucklor som tävlingar de senaste åren.

Det går onekligen bra för dig nu...
-Ja, det måste jag ju hålla med om, säger Petter och ler. 

Närmast väntar SM-serien i snöskotercross, innefattande fyra deltävlingar och final i Östersund.
-Även om jag har goda chanser, lär det bli tufft att plocka poäng genom hela serien, så pass att jag slutar på pallen.
-Fast jag ska göra mitt yttersta, så klart! säger Petter som inför den här säsongen fick sitt första proffsförarkontrakt. 

Det är finska Lynx som fått upp ögonen för talangen från de djupa skogarna i Moskosel.
Vad betyder det för dig?
-Egentligen allt. Det är ingen hemlighet att det är kostsamt att tävla inom motorsport. Och ska man kunna slåss i toppen går det inte i längden att enbart tära på sin egen plånbok...

Petter med sin andra guldmedalj i år! Första vinster i år var i Arctic Cat-cup. Den andra segern kom i SM-finalen i Stadioncross i Sundsvall förra helgen. Foto Kent Norberg.
Petter med årets andra guldmedalj, från SM-vinsten i stadioncross, i Sundsvall, den gångna helgen. Första guldet 2011 kom redan 8-9 januari, vid Arctic Cat-cup, Östersund, med Nordeneliten på startfältet. "Det är min andra raka seger i den cupen. Klarar jag en tredje seger, nästa år, tar jag hem vandringspokalen med inskriptionerna på. Det skulle vara roligt" säger Petter.

Hur mycket tränar du varje vecka?
-Just nu har jag ingen bana här att köra på, så jag kör till Älvsbyn två gånger i veckan. Sedan blir det kondition en dag och styrka en annan dag. Totalt fyra dagars träning med andra ord. Resten av tiden går till att skruva i skotern.

Din skoter väger 250 kilo.
Du väger 65 kilo.
Blir det inte tungt att brottas med den på tävlingsbanorna?
-Visst kan jag önska ibland att jag var både längre och tyngre, när det kommer till att handskas med maskinen i kurvorna. Men å andra sidan vinner jag ju motoreffekt på att inte vara så stor och tung...

25-26 mars arrangeras VM-final i Finland.
Kommer du att finnas med på startlinjen då?
-Det vore häftigt!

Läs tidigare artiklar om Petter:
Ung debutant!   
Snöskotertävling i A-jaur 
AMS laddar inför snöskotertävling
Snöskotercross i Arvidsjaur

  


Skriv ut: