Företagsreportage: Lapland Lodge

2011-02-22 16:37


Anita och Jürgen framför deras hotell/pensionat: Lapland Lodge.
Anita och Jürgen framför deras hotell/pensionat: Lapland Lodge med åtta rum och två stugor: "Vi skulle lätt kunna fylla ytterligare tio rum" säger Jürgen.


 

Destination Arvidsjaur är något av oupptäckt mark för sydeuropéer:
-De med bra köpkraft som redan testat Maldiverna och andra exklusiva resmål, vänder allt oftare blickarna norrut...


Det säger Jürgen Latki, som tillsammans med livskamraten Anita Gebhard driver pensionatet Lapland Lodge. Successivt har der renoverat byggnaden och byggt upp verksamheten som idag erbjuder olika naturupplevelser så som; skoterturer, rödingfiske, hundsläde, snöskovandring med mera.

Bubbelbadkar
Fortfarande finns det kvar spår från spa-tiden.. I källaren finns nämligen ett stort bubbelbadkar, rejält tilltaget med duchsmöjligeter och ett avslppningsrum.

I sommar firar paret fem år som företagare i Arvidsjaur och Anita säger att det ser lovande ut:
-Visst har vi upplevt tuffa tider. Men under lågsäsong jobbar Jürgen stenhårt med sina kontakter i Tyskland och har lyckats etablera samarbete med de viktigaste reseagenterna.

Näringslivschef Kenneth Eklund och Företagarnas Ove Granlund i samspråk med Anita och Jürgen på Lapland Lodge. Foto Kent Norberg.
Näringslivschef Kenneth Eklund och Företagarnas Ove Granlund i samspråk med Anita och Jürgen på Lapland Lodge.

En viktig faktor, för fortsatt positiv utveckling, är det tyska flyget; Fly Car och Air Berlin som flyger till Arvidsjaur två gånger per vecka, under testsäsongen:
-Det ger oss turister. 160 tyskar och österrikare firade exempelvis jul och nyår här, vilket naturligtvis betyder en hel del för näringen, säger Jürgen.

Skoteråkare
Bankrånare? Nä, men däremot schweizare på väg ut med skoter.

De som besökt Arvidsjaur och Lapland Lodge väljer i stor mån att återvända. Omkring 40 procent av beläggningen är återvändande gäster:
-I veckan väntar vi 45 nya gäster, som bokat fullt paket. Alltså boende, frukost och enklare buffé samt olika upplevelser, säger Anita och berättar att de har 35 skotrar av senaste snitt och speciellt anställda guider för sina skoterturer.

Skotertur
Thomas Brunner, Schweiz, längst till vänster och hans kompisar på väg ut på guidad skotertur. "Vädret är perfekt" säger Thomas.

Kommer man från Tyskland, Österrike eller Schweiz bangar man inte för en tur, även om kvicksilvret kryper ner mot -20 grader:
-Vädret i dag är perfekt! Klar himmel, härlig ren luft och solen på väg upp. Kan inte bli bättre, anser Thomas Brunner och hans kompisar som rest från Schweiz för att under en vecka uppleva vad Arvidsjaur har att erbjuda vintertid.Thomas säger vidare att det är första gången han är i Arvidsjaur. Erfarenhet från Finland och Norge finns med i bagaget, men när han fick höra talas om Arvidsjaur i Lappland växte intresset för destinationen.

Lapland lodge har 35 skotrar.
Lapland Lodge har 35 skotrar. Minnesgoda kommer säkert ihåg att huset tidigare varit bolagsgård, församlingshem, soldatgård, kafé och spa.

I och med att de flesta gästerna kommer från tysktalande länder upplever Jürgen och Anita det som en fördel att komma från Tyskland:
-Vi kan kommunicera med gästerna utan problem, dessutom vet vi hur de tänker och vill ha det.

Lapland Lodge - fembädsrum.
Fembäddsrum hos Lapland Lodge.

Fembäddsrum
Annan vinkel.

Kan du precisera det lite mer exakt..
-Svenskar kan vara lite mer svävande på tider och planering. Tyskar vill veta exakt när vi ska åka på skotertur, när maten serveras och liknande. Klickar det är resan bortkastad för dem, säger Anita.

Jürgen Latki har bra kontaktnät med de största reseagenterna i Tyskland. Foto Kent Norberg.
Jürgen Latki har skapat ett bra kontaktnät med de största reseagenterna i Tyskland.

Norrsken är ett intressant fenomen för de kontinentala besökarna. Även företeelser, vi "infödingar" tar för givet, som tystnad, mäta snödjupet och att kunna dokumentera köldgraderna är viktiga ingredienser för en lyckad vistelse i Arvidsjaur.

Lapland Lodge
Lapland Lodge har tidigare varit såväl bolagsgård som församlingshem och kafé. 
 
Tyskar köper gärna lax och souvenirer inför hemresan:
-Vi brukar skicka våra gäster till, bland annat, Fiskaffären och Anna-Lisas suovernirbutik. Det brukar vara lyckat, då de flesta ser det som en upplevelse med färsk nygravad fisk, renskinn, horn, knivar och annat.

Klädbyte till skoteroverall sker i källaren...
Klädbyte till skoteroverall sker i källaren...

Välkommen till Lapland Lodge!
Välkommen till Lapland Lodge!

Samarbete är en viktig faktor för Lapland Lodge:
-Vi har ett bra samarbete med Laponia och skoteraktörer som har lokal kännedom. Det är en förutsättning för att verksamheten ska fungera, säger Jürgen och avslutar intervjun med att berätta att Anita och han valt att köpa fastighet på idrottsgatan:
-Sedan vi fick vår son Linus, nu 3 år, känns det bra att inte bo på jobbet utan att ha en privat adress också.

Tillbaka till Lapland Lodge, efter en lyckad skotertur i Arvidsjaursterrängen. Foto Kent Norberg.
Tillbaka till Lapland Lodge, efter en lyckad skotertur i Arvidsjaursterrängen. Foto Kent Norberg.
   


Skriv ut: