Tjintokk - viktig arbetsgivare för Arvidsjaur

2011-12-12 09:20

 
Peter Mettävaino och Gert Stenberg, Tjintokk. Foto Kent Norberg.
Tjintokk är ett av flera företag i regionen som verkar inom testbranschen. Varje morgon och kväll pendlar många Arvidsjaursbor till Slagnäs för att jobba som testförare. Tjintokks vd tillika styrelseordförande; Peter Mettävaino och säkerhetschefen Gert Stenberg, ser positivt på företagets framtid. Foto Kent Norberg.


Säsongen 2011/2012 räknar testentreprenörsföretaget, Tjintokk, i Slagnäs, med att sysselsätta 250 personer!
-En stor del av arbetsstyrkan kommer från Arvidsjaur. Även viss del av vår verksamhet bedrivs där, säger vd Peter Mettävaino.


Det var 1986 som innovatören Jörgen Stenberg slog alla med häpnad, då han byggde ett stort hotell; Nausta - mitt i skogen, utanför byn Slagnäs. Han var en av fem delägare som lyckades signera ett unikt 12-årigt kontrakt med VW-koncernen. De förutsättningarna har fått fortsätta genom tiden. 

Första året omsatte företaget 300 000 kronor. Nu, 25 år senare, omsätter Tjintokk drygt 200 miljoner. En resa om något!
De flesta i företaget är säsongsanställda, men det finns även helårsanställda. Enligt säkerhetschefen Gert Stenberg (bror till Jörgen) skapar de 150 årsanställningar.

-Vår verksamhet är ju säsongsbetonad. Men vi jobbar för att vara en bra arbetsgivare och kunna helårsanställa, säger Peter.

Logotyp

”Hotellet i skogen” har byggts ut sedan starten 1986 och erbjuder i dag 185 rum, varav alla är bokade:
-Även om det är en sen vinter så ser det bra ut med bokningar. Historiskt sett, har vi aldrig varit så uppbokade på försäsongen som nu.

Alltså inga grubblerier med tanke på den ovanligt varma och snöfria hösten?
-Nä, vi har utsatts för förändringar sedan vi började med den här verksamheten. Att grubbla eller oroa sig om tidiga eller sena vintrar har vi liksom lagt åt sidan. Vintern kommer, förr eller senare. Det har vi lärt oss, säger Gert

Exempel på isbana. Foto Kent Norberg.
Exempel på isbana. Foto Kent Norberg.

Däremot har Tjintokk kompletterat med landbaserade testbanor:
-Men det har inget att göra med att vi försöker kompensera Moder jord…

VW-koncernen testar allt från bilar och komponenter till batterier och elsystem. Peter och Gert är eniga om att närheten till komponentföretagen, i regionen, är en viktig del av framgången:
-Bosch, TRW och ContiTeves skapar tillsammans med biltestföretagen ett testkluster i regionen, säger Gert.

Gert du var med från början och har sett testverksamheten byggas upp i regionen. Hur har den förändrats tycker du?

-Kvalitetskravet har ökat från år till år. Och då menar jag allt från banor till mat och boende. Ungefär vart tredje år kommer önskemål om utformningen på, framförallt, isbanorna. Det hänger samman med den tekniska utvecklingen, som även måste gå hand i hand med våra faciliteter.
För närvarande sker utveckling inom hybridgenren.

Tjintokk ser även att testsäsongerna blivit längre. Enligt Peter stannar alltid någon grupp kvar och jobbar under sommaren:
-Det är bra, utvecklingen går åt rätt håll. Som jag sa tidigare kämpar vi för att kunna heltidsanställa fler. Helst hade vi önskat att utvecklingen gått ännu snabbare, säger Peter och berättar att de ofta får beröm för deras engagerade personal.

Titta i kristallkulan, hur ser det ut för Tjintokk om tio år?

-Ambitionen är att vara dubbelt så stora som i dag. Vi ser även över vissa utvecklingsmöjligheter i Kina, via ett annat bolag, säger vd Peter Mettävaino.
---------------------------------------------------------------------------------

Angela och Jörgen Stenberg. Foto privat.Jörgen Stenberg, grundare och tidigare ägare av Tjintokk, minns en kul liten händelse: 

"Året var 1987. Vi hade Audi som kunder på vintertest i Slagnäs, för första säsongen. Inget hotell fanns. Utan de bodde på Millys och i stugor.

Högsta chefen Ferdinand Piech var på väg på besök. Alla testbilar var nytvättade och uppställda på macken mitt emot folkan - där man skulle ta emot chefen. Audikillarna var skärrade och nervösa.

Precis när Piech anländer, kommer även farsan. Som om hans gamla Lada var själva huvudattraktionen denna dag, parkerar han ovetandes om effekten mitt i halvcirkeln av alla uppställda top-of the line Audis...
Det tog några veckor att lungna ner sig, men sedan skrattade även Audikillarna gott.

Jörgens pappas gamla Lada. Foto Jörgen Stenberg.
Jörgen Stenbergs pappas gamla lada stal "showen" när högsta Audichefen skulle besöka Slagnäs för första gången.. Foto Jörgen Stenberg.


Inför julen har Tjintokk skänkt alla julklappspengar för personalen till Projekt Livsgnistan i Arvidsjaur.  


Skriv ut: