I samma ögonblick dog deras son Gunnar i byn Nugelli i Abessinien, i det som numera är Etiopien. Skadorna efter det italienska bombanfallet mot den provisoriska Röda Korsklinik, där Gunnar var sjukvårdare, var för stora. Bombsplitter hade slitit bort underdelen av hans ansikte, hela underkäken och strupen. Ett dygn efter attacken avled Gunnar Lundström.
Sjukvårdaren Gunnar Lundström, 1911-1935, Glommersträsk, avled i Abbesinienkriget.
Händelsen upprörde "en hel värld" enligt tidningarna; detta var första gången i historien som Röda Kors-konventionen att freda vårdanläggningar överträddes. Det är svårt att, så här 75 år efteråt, förstå hur stort detta var. Speciellt för oss som nu bor i lilla Glommersträsk, långt bort från alla oroligheter men då uppmärksammat långt ut i världen.
Men minnet efter Gunnar lever kvar. Invigningen av minnesstenen i september 1936 i minneslunden samlade 5 000 personer från stora delar av Sverige.
På stenen står: ”Gunnar Lundström – 20/5 1911 – 31/12 1935 - föll på sin post som sjukvårdare i Abessinien. Svenska Röda Korset reste i tacksamhet minnesstenen år 1936.”
Lördagen den 20 augusti kl 14 är det dags att högtidlighålla 75-årsdagen av invigningen av stenen och minneslunden mitt i byn. Även om arrangörerna knappast räknar med lika stor anslutning som 1936, eller vid 50-årsdagen den 19 augusti 1986 då bland andra Röda Korsordföranden Anders Wijkman deltog, så hoppas de på en värdig högtid som får en stor uppmärksamhet.
Närvarar gör bland andra Elisabet Perttu från Röda Korsets centralstyrelse, Tomas Nygren som är rektor vid Johannelunds teologiska institut där Gunnar Lundström studerade, Magnus Lindh som är distriktsföreståndare för EFS Norrbotten, brorsonen och namnen Gunnar Lundström, tandläkare som gått i sin farbrors fotspår genom engagemanget i Läkare utan gränser samt Mats Klockljung från Glommers bygderåd. Lärare och elever från Arvidsjaurs kulturskola spelar.
Efter ceremonin med kransnedläggelsen, tal och sång i minneslunden blir det premiär på Åke Edströms dokumentärfilm "Gunnar och Mussolini" - som sätter in Glommers i ett världspolitiskt sammanhang - samt visning av bilder som Gunnar Lundströms d y tagit under sina resor i farbroderns spår. Plats: Margaretasalen, Glommersträsks kyrka.
Dagen efter, den 21 augusti, fortsätter minneshelgen med gudstjänst i Glommersträsks kyrka klockan 11 med medverkan av Tomas Nygren, kyrkoherde Ingrid Holmström Pavval och Glommersträsks kyrkokör.
Givetvis får minneshelgen ett extra djup av den aktuella tragiska utvecklingen på Afrikas Horn. Det är därför naturligt att kollekten vid söndagens gudstjänst går till Röda Korsets insamling till förmån för svältkatastrofen i området.
Med vänliga hälsningar/ Mats Klockljung, Glommers bygderåd