Företag för en dag

2011-08-31 12:08


Alexandra, Fanny, Linnéa, Julia och Matilda.
De här tjejerna drev firman "Gott och blandat". Tjejerna heter; Alexandra, Fanny, Linnéa, Julia och Matilda. "Vi tar på oss diverse arbeten och räds inte att spotta i nävarna!" Här i ishallens gym där tog städuppdrag. Totalt tjänade de ihop 1467 kronor att dela på. 


"Företag för en dag" - så kallas ett samarbete med Sandbackagymnasiet, där niondeklassare får chansen att driva egen firma:
-Kul att få prova på något praktiskt också" tyckte tjejerna i företaget "Gott & Blandat". 

Även om det bara är för drygt en dag får eleverna en liten inblick i entreprenörsskapet. Studievägledaren Gunilla Johansson berättar att det finns en uttalad efterfrågan på nya företag i kommunen:
-Då fick vi idén att göra en sådan här grej, där årskurs 9 på Fridhem själva får känna hur det kan vara att driva ett företag.

Företag för en dag. Bageriverksamhet. Foto Kent Norberg.
Företag för en dag. Bageriverksamhet. Tove, Julia och Amanda i bakartagen: 115 bullar, 95 kärleksmums och 29 småfranskor hade företaget beställning på: "Vi tjänade ihop 1225 kronor efter utgifterna" berättade Julia efteråt.

Tove Landstedt. Foto Kent Norberg.Vilken slags rörelse de ville prova att driva, var upp till dem själva. Några valde att starta bageri, andra att tvätta och städa bilar eller att klippa gräsmattor. Småfrallor

Gymnasieläraren Katarina Öhman informerade eleverna om att de får driva UF-företag på Sandbacka, oasett vilket program de väljer. Men i synnerhet om de beslutar sig för ekonomiprogrammet.

Ola Strand, Ung företagsamhet och studievägledaren Gunilla Johansson (i bakgrunden) är de som initierat Företag för en dag för årskurs 9, Fridhemsskolan. Foto Kent Norberg.
Ola Strand, Ung företagsamhet och studievägledaren Gunilla Johansson (i bakgrunden) är de som initierat Företag för en dag för årskurs 9, Fridhemsskolan.

Efter hennes genomgång var det dags för avslutningen på "Företag för en dag". Nämligen den spännande rapporteringen av vinst eller förlust..
I det stora hela en positiv upplevelse med ett plus i kassan för de flesta.

Ekonomisk redovisning.
Ekonomisk rapport. Här är det Anton, Gustav och Erik som redovisar hur deras verksamhet gick för Ola Strand, Ung företagssamhet. "Vi har klippt gräs och gått med 1570 kronor i vinst. Vi var noggranna, vilket förmodligen var vårt framgångsrecept" summerade de.

Redovisning.
Anton L, Marcus, Daniel och Anton A letade burkar som de pantade. Vinsten blev 423 kronor.

Städ- och biltvätt.
Städ- och biltvätt. Viktor, Konrad, Fredrik, Erik och Jacob tjänade ihop 700 kronor.                      


Skriv ut: