Samekåta invigdes vid Ringelsta

2011-04-13 11:20


Hans Lundberg, boende på Ringelsta, invigde den nya samekåtan som ska bli mötesplats mellan olika gererationer. Foto Kent Norberg.
Hans Lundberg, boende på Ringelsta, klippte invigningsbanden till den nya samekåtan, som ska knyta band mellan generationer. Med på invigningen var, förutom boende på Ringelsta, förskolans femåringar och avdelningen Fjärilen från Nyborgsskolan. Kåtan kommer att bli bokningsbar via kommunens GroupWise.

-Klippt var det här" sa Hans Lundberg när han invigde den nua samekåtan utanför Ringelsta.
Kåtan är tänkt att bli en mötesplats mellan äldre och yngre generationer.

Femåringar från förskoleavdelningarna i Arvidsjaur och Fjärilens avdelning på Nyborgsskolan (har haft samisk undervisning) deltog tillsammans med boende på Ringelsta, när den nya samekåtan invigdes på onsdagsmorgonen.


Femåringar och äldre i symbios vid Ringelsta. Dessutom har åttondeklassare från Fridhem en kunskapsdag (under onsdagen) med besök inom äldrevården.

-Samesamordnaren Peter Steggo berättar att pengarna kommer från det statliga förvaltningsanslaget och syftar i att stärka det samiska i alla generationer.

Peter Steggo berättade om det samiska språket och vad olika saker heter och betyder. Foto Kent Norberg.
Inne i samekåtan. Samesamordnaren, Peter Steggo, berättade om det samiska språket och vad olika saker heter och betyder.

Birgitta Bergstedt jobbar normalt i äldrevården men får avsätta två timmar, 10-12 varje onsdag, för att jobba med verksamhet vid kåtan:
-Jag kommer att berätta om samisk kultur, dra en del historier, laga souvas och hitta på andra trevlig saker.


Området kring kåtan ska bli en mötesplats mellan generationer. 

Förskolerektor Kristina Johansson har tidigare haft tankar på att skapa mötesplats mellan generationer och lovordar initiativet:
-Även om man inte har samiskt påbrå kan man uppskatta ett sådant här samarbete. Det är ju inte självklart att alla barn har mor- eller farföräldrar på orten. Eller att de äldre har barn- eller barnbarn här heller.


"Då tar vi i från fötterna och sjunger !" sa Peter och ledde barnens sånger, på såväl svenska som samiska.Kristina och Peter Steggo berättar vidare att planer finns på att placera en rutschkana samt en ren och en björn, i trä vid, samekåtan:
-För att få lite att leka med för barnen, fyller Peter i.

Efter invigning åt alla lunch tillsammans i Arvasgården.


Många samlades i och vid den nya kåtan. Snart kommer även en del lekredskap att iordningställas på området.

färdiginvigt
Färdiginvigt! Gemensam lunch i Arvasgården stundar.. 

 


Skriv ut: