"Jag känner mig bekväm i gränslandet mellan drama och komedi"

2011-04-11 06:36


Filmregissören Patrik Eklund, växte upp i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Filmregissören Patrik Eklund, växte upp i Arvidsjaur. Efter en rad prisade kortfilmer är han nu aktuell för sin första långfilm. I torsdags berättade han om sina filmer vid en träff på teater Lillan i Luleå. Till vänster i bild syns även producenten Mathias Fjellström.

Se film från träffen i Luleå! 


Arvidsjaursonen; Patrik Eklund, manusförfattare och regissör är aktuell med sin första långfilm "Flimmer". Igår höll han hov på Teater Lillan i Luleå inför en stor skara intresserade.
Webbredaktionen fick en egen liten pratstund.


Patrik har sin numer kända (?) gangsterkeps ovanpå en mörk, lite bångstyrig, kalufs. Han ser uppriktigt överraskad ut när vi kliver in i lokalen bland mängden av unga filmare och branschmänniskor. 

I och med att Patrik numer bor i Stockholm blir det självklart en hel del snack om Arvidsjaur:
-Jag hinner inte hem och hälsa på mamma, pappa och brorsan så ofta som jag skulle vilja.
Nä, jobbet som långfilmsregissör tar många av veckans sju dagar. 

Hur tycker du att det fungerar för dig, som är van med kortfilmsproduktioner?
-Jag tycker att det har fungerat bra. Vi har filmat fem veckor inomhus i Bergnässkolan, som numer står öde. Kvar är utomhusscenerna, vilka vi också ska göra i Luleå, under ett par veckor. 
-Så fort det blir mindre snö...

 Patrik Eklund, filmare från Arvidsjaur. Foto Kent Norberg. 
I stort sett alla av Patriks filmer har fått lysande kritik och kammat hem en rad olika priser, såväl nationell som internationell. Filmerna "kuskar fortfarande runt" i världen på olika arrangemang coh visningar.

arvidsjaur.se har redan tidigare berättat om "Flimmer". Men du kan väl ge en kort resumé!
-Visst! Filmen består av tre huvudstorys som vävs ihop. Det lilla samhället Gumby råkar ut för ett strömavbrott. I centrum står telekombolaget Umnico som visar sig ha drabbats av militanta elallergiker. Kjell Bergqvist spelar rollen som chefen på bolaget.

Actionrulle?
-Nä, mer en blandning av drama och komedi. Jag känner mig bekväm att skriva manus och regissera i det gränslandet.

Patrik visade några exklusiva klipp från nya långfilmen "Flimmer". Foto Kent Norberg.
Bild) Exklusiva klipp från Patriks nya långfilm visades på Lillan i Luleå, torsdags kväll. "Jag känner svettningar under armarna för att visa de här helt oklippta scenerna. Men ni får stänga av era mobiltelefoner och kameror för det här får inte komma ut än" sa Patrik. Till vänster i bild. Mathias Fjellström.

Du har verkligen lyckats med att samla en rad kända skådespelare på din rollista:
-Jo, här finns många karaktärer, både i filmen och utanför. Exempelvis min trogne vapenbroder, Jacob Nordensson, som varit med i de flesta av mina tidigare kortfilmer.
-Han är helt enkelt jävligt bra och ger sig bokstavligen huvudstupa in i mina projekt. Vi klickar bra! säger Patrik och nämner även Allan Svensson, Sven Wollter, Olle Sarri, Anki Larsson (Saltön) med flera.  

Patrik har etablerat ett samarbete med producenten Mathias Fjellström (från Skellefteå). Enligt honom är Patrik alldeles för blyg inlandsbo för att vilja skryta om sig själv:

-Men jag kan ju säga det: Patrik är en multibegåvning. Han kan typ allt. Skriva musik och manus. Det senare i rasande fart. Och flera samtidigt dessutom. Utöver det kan han ju regissera och klippa. 

Patrik Eklund. 
Enligt Patrik består filmbranschen av 90 procent hårt slit och 10 procent glamour; "Men de där tio procenten är sååå jävla bra" hävdar Patrik.

-Helt klart är att Patrik de senaste åren etablerat sig som en av Sveriges mest produktiva och talangfulla manusförfattare/regissörer, säger Mathias.

Under timmarna på den lilla teatern "Lillan", i Luleå, visar Patrik och Mathias bitar ur deras tidigare prisade kortfilmer.
 
"Istället för Abrakadabra" blev Oskarsnominerad. Det måste ha känts fantastiskt!?
-Jo, nästan overkligt. När vi gick på röda mattan bland alla kändisar snurrade tankarna i huvudet på mig. Nu vann vi ju inte. Men att tillhöra de fem bästa kortfilmerna i världen har naturligtvis gett mig som yrkesman ett stärkt självförtroende.  

En liten knorr är att idén till en annan av Patriks kortfilmer; "Slitage", uppkom när han läste om att en större bil kört rakt in i en husvägg, i ett villakvarter i hemorten Arvidsjaur:
-Då fick jag tanken om traktorn som i början av filmen kör in i huset, vilket sedan blir ramsnett...
Filmen vann pris vid Cannes filmfestival 2009.

Patriks filmer kännetecknas av en lågmäld humor. Foto Kent Norberg.
Patrik Eklunds filmer kännetecknas ofta av en lågmäld humor där det är nära mellan det tragiska och det komiska: "Jag är rädd för att glömma idéer och därför skriver jag ofta flera manus samtidigt. Det är bra. Tappar jag inspirationen för ett manus, jobbar jag med något annat..".


Efter långfilmen väntar redan nästa nya kortfilmsprojekt som går under namnet "Draken". Det är en klassisk julsaga som utspelar sig på nyårsafton. Draken är en gigantiskt nyårsraket som ska avfyras...
-Och som vanligt i Patriks filmer går allt åt helvete, säger producent Mathias Fjellström och skrattar.

På frågan om vad Patrik själv inspireras av svarar han:
-Regissörer som vågar testa nya saker och bryta mot konventionerna.
Låter inte det lite som Patrik själv..?

När beräknas "Flimmer" få premiär?
- I bästa fall februari 2012, men jag säger nog våren 2012.

Lycka till och hoppas att vi får se dig i Medborgarhuset vid premiären..
-Kanske det, säger Partik och ler finurligt.

 


Skriv ut: