Norranreportern; Olle Lundqvist kåserade kring "Ett skrivande liv", i samband med bokkafé på Världsbokdagen, i Arvidsjaur.
Olle tog oss inledningsvis tillbaka till 1973. Han var en duktig orienterare och kontaktades av NV-sport som behövde förstärkning i genren:
-På den tiden var jag yngst av redaktionsmedlemmarna. Nu, 38 år senare, är jag bland de äldsta...
Olle visade sig besitta kvalitéer och fick så småningom fast jobb på Norra Västerbotten i Skellefteå. Han har förutom sport även sysslat med korrekturläsning, arbetat som allmänreporter, skrivit bok- och filmrecensioner samt gjort åtskilliga personporträtt.
Porträtten, tillsammans med krönikorna, är nog lite av hans signum hos läsekretsen:
-Under fem år gjorde jag 5 krönikor per vecka. Jag började tänka i formatet 3700 tecken och skar sedan ned krönikan till 3500 tecken. Det är nog inte bra att hålla på med samma sak för länge..
Men sedan några veckor tillbaka är Olle ansvarig för Norrans litteratursidor.
Dagens bokkafévärd hade fyllt ett stort bord med sina favoritförfattares böcker. Han hyllade läsning som något bra för kropp och själ:
-Den som läser mycket tränar upp språkkänslan och meningsuppbyggnaden. Samtidigt som det är en fantastisk avkoppling där fantasin sätts i rörelse. Tyvärr tror jag inte att unga läser med samma glupska aptit som när jag var tonåring. I dag finns fler informationskanaler.
När Olle var ung gillade han att läsa tjocka amerikanska romaner:
-Vete fan varför, men så var det i alla fall. Dessutom har jag läst allt av Ed Mcbain, säger han och presenterade några av hans nuvarande "Gudar" inom författarbranschen:
Laurie King - "Väldigt bra deckarförfattare".
John Updike. "Har belönats med Pulitzerpriset"
Dennis Lehane - "Har skrivit bra deckare med konventionella grepp, men också en roman i Nobelprisklass (”Ett land i gryningen”).
Kurt Vonnegut - "Skriver roliga absurda romaner".
Alice Hoffman - "Mycket kärlek".
Douglas Kennedy - "Väldigt bra författare".
Lars Sund - "Jobbar som jag på tidning har skrivit en bra trilogi".
Jonathan Tropper - "Ny feelgoodfavorit".
-Läser även gärna Oskar Hijuelos fullkomligt lysande, vildsinta, böcker samt Åsa Larsson och Håkan Nesser. Däremot gillar jag inte Camilla Läckbergs böcker lika bra.
Under det "glada" 1980-talet var det uppåt för dagspressen. Det medförde att tidningar som NV kunde skicka reportar runt omkring i världen, på reportage:
-Hade jag en bra idé fick jag oftast gehör och respengar. Bland annat har jag rest en hel del i USA. Där läste jag mycket engelsktextade böcker, som jag inte sällan kunde hitta i papperskorgar.
Olle tipsar om sina favoritförfattare.
Avdelningen "Trevliga minnen" är för Olle åtskilliga bokmässor genom åren. Och intervjumiddagar med författare som; Henning Mankell, Fantomens skapare Lee Falk, Elisabeth George med flera:
-Alla var trevliga vad jag minns. Lees fru kunde jag inte avgöra om hon var 35 eller 75 år, till följd av plastikoperationer. Britt Ekland minns jag också var ovanligt slät i hyn...
Olle läser helst deckare, feelgod-romaner ("som slutar bra"). För närvarande läser han Sverker Sörlin:
-Han var en duktig skidåkare som skriver om detsamma och sina filosofiska funderingar. Sverker har bland annat åkt på långtur tillsammans med Petter Northug och Marit Björgen.
Olle fyller snart 62 år och säger att han ser "upploppssträckan" närma sig:
-Min fru fick avtalspension och läser böcker och påtar i trädgården om dagarna. Jag är så avundsjuk på henne och längtar verkligen efter min lediga tid också.
Vad vill du göra då, förutom att läsa böcker?
-Vill inte varje journalist byta artikelförfattandet mot att skriva en egen bok..?