Elever på sitt livs äventyr i Tyskland

2011-04-08 15:30


Tova Nilsson  Viktor Falck, Emil Lindgren, Erik Öhman, Jens Stenberg och William Nyman
Tillsammans med Viktor Falck, Emil Lindgren, Erik Öhman, Jens Stenberg och William Nyman reste UNG:s reporter Tova Nilsson till Recklinghausen. 

När erbjudandet kom om att under två veckor få göra praktik i Tyskland, och samtidigt lära sig språket, var det ingen som tvekade på att tacka ”Ja”:
-Vi, sex studenter från Sandbackaskolan, inklusive undertecknad, har nyligen återvänt från vårt livs äventyr!

Tillsammans med Viktor Falck, Emil Lindgren, Erik Öhman, Jens Stenberg och William Nyman reste undertecknad till Recklinghausen. 

När jag ber mina kompisar att berätta om resan vet de inte riktigt var de ska börja…
 -Vi har varit med om så mycket på så kort tid och har nog inte hunnit smälta allt än, säger
Viktor.

Maltabesök på Idéum i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Maltabesök på Idéum i Arvidsjaur. Arkivfoto Kent Norberg

Idéum i Arvidsjaur har utbyte med många länder i Europa. Däribland Tyskland och Malta, där det för tillfället vistas fyra Sandbackaelever från Hotell- och restauranglinjen.  Även i Frankrike befinner sig en liten grupp för att studera franska språket och landets kultur.

Det är det ”Leonardo dá  Vinci-projektet” som gjort det möjlig för eleverna att åka ut och samla nya erfarenheter i Europa. Ett projekt som bland annat resulterade i att Sofia Lundgren träffade sin Kevin Borg under ett utbyte på Malta.
-Det blev tyvärr inga kärlekshistorier under vår resa, sa Emil Lindgren med lite lätt nedstämdhet.

Kevin och Sofia. Foto Kent Norberg 
Kevin Borg och Sofia Lundgren träffades på Malta genom Leonardo dá Vinciprojektet.

Programmet för de sex eleverna har varit fullspäckat redan från första början. Första dagen på plats fick de besöka skolan för att se hur skolsystemet och den tyska skolan fungerar. Vilket alla tycker skiljer sig enormt mycket från den svenska skolan och dess system:
 -Nu ser man verkligen hur bra man har det, sa Jens och tror knappt sina egna ord.


Besök i Tysk skola. 

-Man blir lätt hemmablind när man har det så bra. Och aldrig igen ska jag klaga över skollunchen hemma, där man får äta sig mätt varje dag, instämmer Viktor och de andra killarna.
Den tyska skolan erbjuder nämligen ingen lunch.
Vissa dagar finns det mackor att köpa. Men oftast äter de ingen lunch förrän vid tre tiden då de slutar sin dag.De resterande veckodagarna har eleverna spenderat på sina olika praktikplatser. Emil Lindgren och Erik Öhman, som gjorde sin praktik hos en lokal fotbollsförening, hade endast träning om kvällarna.

 

Annat vart det för undertecknad, som varje morgon fick gå upp klockan fem och bege sig till ett närliggande bageri:
-Klart jag var trött men jag hade så himla kul om dagarna så det gjorde inget. Sen jobbade jag bara till tolv och var ledig resten av dagen.

Fotbollsmatch. Arena.
Bundesligamatch mellan Schalke 04 och Frankfurt.

William och Viktor, vilka gjorde sin praktik på ett närliggande VW-garage fick också börja tidigt om dagarna. De var de enda som fick smaka på det riktiga arbetslivet då de varje dag jobbade fulltid. 
Jens valde att praktisera på skolan med vilken Sandbacka har utbyte med. Hans dagar bestod av att följa med på idrottslektioner och samhällslektioner, där han fick hålla i egna klasser. Men även föreläsa om Sverige och vilka lagar och regler som styr där.

cirkus
De svenska praktikanterna passade även på att gå på dirkus.

Bullar. 
Tova praktiserade på ett bageri i Tyskland.

Helgerna var fria från praktik. Men ändå fullbokade. Erbjudanden om en massa olika saker föll som regn från skyn:
-Det fanns mycket att göra hela tiden. Självklart tackade vi inte nej då målet med vår resa var att få se och uppleva så mycket som möjligt” säger Erik.


Det svenska gänget träffade tyska ungdomar på sin resa.

På elevernas schema stod bland annat en riktig Bundesligamatch mellan Schalke 04 och Frankfurt, guidning av staden, middagar på olika restauranger, äventyrsland bland träden, besök på en djurpark osv:
-Det fanns inte många lediga stunder och många timmars sömn blev det inte heller, så när vi väl kom hem blev det en kraschlandning i sängen” säger William och skrattar.


Emil Lindgren och Erik Öhman, gjorde sin praktik hos en lokal fotbollsförening. 

Eleverna har fått se och lära sig många saker, samtidigt som alla har haft kul. Skulle samma chans dyka upp igen skulle ingen av dem tveka då heller:
-Jag skulle inte tveka en sekund. Vi har dock fått mycket hjälp som vi inte skulle ha klarat oss utan, säger Jens och ger några exempel:
 -När vi en dag låste ut oss var det inga problem att åka tio mil efter en ny nyckel. Vi fick lov att ringa dygnet runt om något skulle hända eller om vi bara undrade över något. De tog verkligen hand om oss och det uppskattar vi, fyller Emil i.

 

Publicerat av: Tova Nilsson, UNG-reporter
Senast ändrat: 2011-04-08


Skriv ut: