Skolval i Arvidsjaur engagerar eleverna

2010-09-13 14:45

Massvis med cyklar trängs utanför Medborgarhuset i Arvidsjaur. Det är nämligen skolval i dag... Foto Kent Norberg.
Massvis med cyklar trängs utanför Medborgarhuset i Arvidsjaur. Det är nämligen politisk debatt följt av skolval!
 

I måndags var det skolval för eleverna på Fridhemsskolan i Arvidsjaur:
-Jag är jätteglad över elevernas engagemang för demokratiska frågor, sa läraren Stina Johansson.
Sandbackaskolans gymnasium genomför skolval onsdag. 

 

Valdagen inleddes med paneldebatt, där de lokala partierna presenterade sina åsikter i skiftande frågor:
-De fick svara på frågor om bland annat; miljön, bensinpriset, skatter, skoterkörning, ungdomsjobb och praktikplatser. När eleverna väl kom igång med frågandet räckte nästan inte tiden till, sa Stina. 
Moderator var läraren och före detta lokalpolitikern; Lars Hägström.

Paneldebatt. Foto Kent Norberg.

Skolvalsdagen inleddes med paneldebatt, i Medborgarhusets teaterlokal, där de lokala partierna var representerade.( Läraren Stina Johansson, till vänster i bild.)

Skolval. foto Kent Norberg.
Efter lunch var det dags för skolval för högstadieeleverna.

Årskurs nio har jobbat med Sveriges stastskick sedan skolstarten i höst. De har fått lära sig om vilka partier som finns, deras historik, vad de står för, hur ett val går till och vad valet innebär:
-8:orna har jobbat mer med hur kommunen och ett kommunval går till. De partier som finns i fullmäktige i Arvidsjaur just nu har jämförts med varandra.
Enligt Stina kan dagens debatt kan ses som en extra satsning, för att fylla på elevernas kunskaper med partiernas olika åsikter.

Markus Eklund röstar... Foto Kent Norberg.
Bakom skärmen röstar Markus Eklund, årskurs 9 Fridhem. "Bra med dagens politiska paneldebatt. Men jag var redan klar med vilket parti som skulle få min röst i skolvalet" sa Markus efteråt..

Stina Johansson visar eleverna fullmäktigesalen och bilder på tidigare kommunalråd. Foto Kent Norberg.
Tidigare i höst:. Stina Johansson visar eleverna fullmäktigesalen och bilder på tidigare kommunalråd. I det här fallet: Sten Leastadius, som drev igenom flytten av Jägarbataljonen (K4) till Arvidsjaur. "Han vägrade klippa sig till han fick som han ville. Det gav medial uppmärksamhet. Håret hann växa ner på axlarna innan beslutet om flytten kom".

Stina berättade vidare att "niorna" gjort en valkompass, där de gått ut på nätet och svarat på individuella frågor. Detta för att i slutänden få en riktning över var de hamnar politiskt:
-Vi har också gjort valplanscher utifrån partiernas olika ideologier samt spelat rollspel kring det här med val och att vara politiker.

rösträknare
Rösträknare. Nils Halvarsson droppar valkuvertet i valboxen och Julia Larsson prickar av namnen i röstlängden. I bakgrunden "notarius publicus" Karl-Gustaf Lindström och valkommitténs ordförande Disa Eliasson. Förutom Nils och Julia hade Rebecka Eriksson, Filip Reinholdsson, Erik Holmström och Frida Lasson tur i lottningen att få agera rösträknare, i skolvalet.
-Rösträknarna har planerat och genomfört valet på skolan, sa läraren Stina Johansson
.
 

Åttorna har kört SKL:s "Valköping". Spelet går ut på att eleverna får agera en påhittad roll och driva en särskild fråga, i en påhittad kommun. Stina säger att intresset med valarbetet varit stort. Till valkommittén tvingades man till och med lotta ut de sex platserna...

-Skolval har genomförts förr. Men aldrig så här välplanerat som nu. Det har nämligen blivit en central stastning från Ungdomsstyrelsen och Skolverket, sa hon.


Timmy Andersson, årskurs 9, har just lämnat sin röst i skolvalet...

Kö av väntande elever.
..och utanför vallokalen (musikrummet) ringlar sig en kö av väntande elever.

Glada elever.
Erik Jonsson och Felix Rödlund, båda årskurs 8, på bästa valhumör!


Skriv ut: