"Jägarbataljonen - ett viktigt förband för försvarsmakten"

2010-09-13 08:52


Urban Edlund. Foto Kent Norberg.
Arvidsjaur. Urban Edlund, jägarbataljonschef.


Öppet brev från jägarbataljonschefen Urban Edlund:

-Uppenbarligen börjar media och politiska företrädare spekulera fritt om försvarets i allmänhet och vissa förband i synnerhet framtid.
-Mitt råd är att ta debatten med ro.


Jag avser inte ge mig in i någon politisk debatt eller på annat sätt bemöta det politiska företrädare uttalar. Det är inte på något sätt min roll som militär chef. De använder sin demokratiska rätt att yttra sig i politiska frågor och det har jag i sak respekt för.
Och medias spekulationer börjar vi bli vana vid...

Offelas. Övning i överlevnad vid Jägarbatalonen i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Offelas, övning i överlevnad vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

De större riksmedia larmar om nedläggning av ett arméregemente och en flygflottilj. Kanske även ett mindre verksamhetsställe. Dessa utsagor är inga nyheter utan precis vad Försvarsmakten sedan 30 januari 2009, har i sitt underlag till regeringens försvarspolitiska inriktningsproposition.

Krypskyttar, Jägarbataljonen. Foto Kent Norberg.
Spaningsverksamhet. Jägarbataljonen, Arvidsjaur.

Lokala eller regionala media följer på.. Här och var kan Jägarbataljonen, och den militära verksamheten i Arvidsjaur, antingen läsas eller skönjas. Min uppfattning är att det inte finns något hot mot vare sig jägarbataljonen eller den militära verksamheten i Arvidsjaur.

Riksdagen har beslutat att insatsorganisationen ska bestå av en jägarbataljon, och som tveklöst är den nuvarande. Alltså den bataljon vi lever och verkar inom. Och det kommer vi fortsätta att göra. Dessutom lika framgångsrikt som förr!

Kocken Melker Andersson på AJB. "Mitt gamla förband". foto Kent Norberg.
Stjärnkocken Melker Andersson återser sitt gamla logement: "Jag gjorde värnplikten som jägarsoldat i Arvidsjaur. I den här sängen sov jag.. Trivdes mycket bra här. Känns nostalgiskt att vara här igen..".( Officeren Per Andersson, guidade.) 
 
Det är utgående från beslutad insatsorganisation i riksdagen som Försvarsmakten anser att det finns anledning att rationalisera grundorganisationen. Men jägarutbildning med krav på arktisk och subarktisk förmåga, och inte minst stridsteknisk och taktisk förmåga att genomföra operationer i bergsterräng, kan bara genomföras här.

Strid i bebyggelse övas vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Strid i bebyggelse övas vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur. 

Sverige har inte längre någon militär infrastruktur i landets nordliga delar, som motsvarar det som finns i Arvidsjaur, och som Jägarbataljonen behöver. Dessutom genomförs det inte vid något annat verksamhetsställe inom Försvarsmakten, på annan plats i Sverige, en verksamhet som liknar den Jägarbataljonen bedriver.
Det finns endast en jägarbataljon, ett viktigt förband för Försvarsmakten.

Krypskytt. AJB.
 
Jägarbataljonen ska utvecklas till ett stående förband. I höst anställs de första gruppbefälen och soldaterna, för att sedan fortsätta successivt. Detta, tillsammans med den frivilliga militära grundutbildning som ska genomföras en gång per år, kommer åter igen visa på vår stora militärekonomiska lönsamhet, höga tillgänglihet och användbarhet.
Just nu är ju en jägarskvadron insatt i FS19 i Afghanistan.
 
Mvh Urban Edlund
Chef Jägarbataljonen
Arvidsjaur

 


Skriv ut: