Internationellt utbyte med Tanzania

2010-09-02 11:19

 

Kommunchef Barbro Ternert tog emot delegationen från Tanzania. Foto Kent Norberg.
Kommunchef Barbro Ternert tog emot delegationen från Tanzania.


I Mwanga, Tanzania skövlas den fåtaliga skogen för matlagning och värme. En delegetion tjänstemän har nyligen besökt skogskommunen Arvidsjaur för att lära sig om alternativa energiformer: 
- Vi vill lära oss att ta bättre hand om skogen, sa Mwangas utvecklingschef John Shigela.



Delegationen med sex tjänstemän/kvinnor företräder skola, sjukvård, näringsliv och jordbruk i sitt distrikt. De har under en veckas tid hunnit med en rad olika besök. Bland annat hos GME-miljöenergi, Norrfog och GK-door i Glommersträsk samt UTE-trä i Arvidsjaur. De har träffat personal vid Lärcentra samt tagit del av kulturella händelser i kommunen, så som Storstämningshelgen i Lappstaden.

Delegationen på Storstämningshelgen. Foto Kent Norberg.
Delegationen på den samiska Storstämningshelgen i Arvidsjaur, i lördags. Foto Kent Norberg.

I onsdags besöktes kommunhuset. Kommunchef Barbro Ternert tog emot gästerna, visade lokalerna och berättade om förvaltningens arbete samt den politiska organisationen. Tjänstemännen intresserade sig även för det svenska skattesystemet och hur staten delegerar allt fler uppgifter på kommunerna.

tjänstemän från Mwanga i Tanzania besökte kommunen och fullmäktigesalen i onsdags. Foto Kent Norberg.
Tjänstemän från Mwanga, Tanzania, besökte kommunen i onsdags. De guidades bland annat i fullmäktigesalen, av kommunchef Barbro Ternert.

Bo Lundmark, GME, besökte Mwanga tidigare i sommar:
-Jag vill försöka hjälpa dem att hitta alternativ till att elda upp den redan hårt ansatta skog som finns kvar. De måste ju ha energi till mat och värme. Kanske kan gräs och risskal vara ett förädlingsalternativ.. säger Bo.

Bo Lundmark till vänster. Arkivbild: Kent Norberg.
Bo Lundmark (tv), GME (Glommers Miljöenergi) visar nytillverkad pellets, som här packats i storsäck. Arkivbild: Kent Norberg.

Det är Tillväxtenheten i Arvidsjaur som sökt och erhållit pengar av Sida för det internationella utbyte emellan orterna Mwanga och Arvidsjaur:
-Trots enorma mängder av solenergi och även vindkraft, i Mwanga, är efterfrågan på energi ett stort hinder för deras utveckling, säger näringslivsutvecklarenm tillika projektledaremn Mikael Reinholdsson, som själv besökt distriktet vid foten av berget Kilimanjaro, i Tanzania.

delegationen från Mwanga imponerades av älgfamiljen i trä vid huvudgatan i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Delegationen från Mwanga imponerades av älgfamiljen i trä, vid huvudgatan i Arvidsjaur.

Tanken med projektet är bland annat att öka kommunens och näringslivets förståelse för andra kulturer och bidra till att den fattiga regionens energiutveckling ökar:
-Vi har kunskaper hos flera företag i Arvidsjaur, som utvecklat metoder för tillverka pellets och briketter av skogsråvara. De har delat med sig sina erfarenheter till delegationen, säger Mikael och understryker att det inte handlar om något biståndsprojekt, utan om kunskapsutbyte.

De sex tjänstemännen från Mwanga är högt uppsatta företrädare för; jordbruket, skogen, sjukvården och utvecklingen i sitt distrikt.

Projektet heter "Local Growth Energy", 3 år:
Mål: Med utgångspunkt i befintliga, lokala förutsättningar implementera synsätt, teknik och enterprenörskap till lokala företagare eller kollektiv, för att brikettera befintliga växtfibrer.


Skriv ut: