Jägarbataljonen hedrar jägarsoldaten Kenneth Wallins minne

2010-10-22 10:49


 Kosovo. Foto Kent Norberg.
Jägarbataljonen i Kosovo 2001. Arkivfoto Kent Norberg.

För närvarande finns drygt tio officerare från AJB (Arméns Jägarbataljon) insatta i den svenska styrkan FS19 i Afghanistan.
Därutöver officerare som tjänstgjort vid AJB tidigare samt ett stort antal gruppbefäl och soldater med genomförd grundutbildning vid jägarbataljonen.


-Det kan på sätt och vis sägas vara en jägarskvadron på plats. Men den innehåller även officerare, gruppbefäl och soldater från andra förband och benämns formellt som skyttekompani, säger Peter Lovén officer vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur och fortsätter:

Peter Lovén. Foto Kent Norberg.
Peter Lovén.

-Gruppbefälet, sergeanten Kenneth Wallin, som avled efter attacken 16 oktober gjorde sin grundutbildning 2006-2007 vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Förutom att vara en mycket uppskattad soldat så deltog han även i gemensamma fritidsaktiviteter med vårt personallag.

Under fredagen kommer personal vid bataljonen att hålla en minnesstund för att hedra Kenneth och kamraternas arbete i utlandsstyrkan.

Jägarsoldat under övning i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg. 
Jägarsoldat under övning i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

FS19 kommer hem i november/december. Under samma tid åker en jägarpluton, avdelad ur Jägarbataljonen, till Afghanistan för att tjänstgöra i styrkan FS20 under sex månader framåt:
-Alltså även den med officerare, gruppbefäl och soldater från Arméns jägarbataljon.Här hemma finns anhöriga; flickvänner, pojkvänner, fruar, män, barn och föräldrar samt även kompisar. Gula bandet är även ett stöd och ett uppvisande av respekt för dessa.

Lovén säger att det har alltid och kommer alltid vara viktigt för soldaterna att känna stöd från ”nära, kära och folket i allmänhet”, då de utför en ofta tuff uppgift.

Förbundet ”Fredsbaskrarna” har därför tagit fram ”Gula Bandet” , som säljs till förmån för Sveriges veteraner och soldater i utlandstjänst. Överskottet kommer soldaterna till del genom kamrathjälpen. Veteraner till veteraner. www.fredsbaskrarna.se

-Efter den tragiska händelsen i Afganistan kände vi officerare på Jägarbataljonen att det är dags på ett mer tydligt sätt visa stöd utåt och inte bara inom Arméns Jägarbataljon. Att bära en pin eller en sätta fast en dekal på en bil kanske inte känns som en stor handlig men det visar ändå att vi stöttar våra vänner och kollegor i deras arbete, AJB-officeren.

Arvidsjaur har sedan K4:s etablering 1980 varit en ort med stark försvarsanknytning, som stått upp för Jägarbataljonen. Många Arvidsjaurbor är dessutom nära vänner med AJB-personal, som just nu är insatta i Afghanistanstyrkan.

Vägkontroll i Bosnien 1998. Arkivfoto Kent Norberg.
Vägkontroll i Bosnien 1998. Arkivfoto Kent Norberg.

-Just nu är det lite speciellt då vi är ansvariga för det kompani som finns där nere. Nästan alla plutoner består av officerare som arbetar eller arbetat här. Eller soldater som genomfört sin utbildning i Arvidsjaur. Senast vi hade så här mycket folk i utlandet i insats var när gamla K4 ansvarade för insatsen i Kosovo under 2001.

Arméns Jägarbataljon och ”gamla” K4 har alltid deltagit med många soldater i de uppdrag Sverige genomför utomlands. Under 2000-talen har bataljonen inte utbildat mer än 200-300 värnpliktiga årligen. Men när 95 procent av dem är villiga att delta i internationella insatser, blir bidraget ofta stort.
-Sedan hösten 2005 har vi kontinuerligt haft minst ett plutonsförband insatt i Afghanistan. Våra soldater har alltid haft ett gott renommé som välutbildade.

AJB kommer att sälja ”Gula bandet-pins” och klistermärken under helgens besöksarrangemang och under K4 If:s hemmamatch i innebandy. Därefter kommer Ann-Katrin Älgamo, AJB, att ha ansvaret för försäljningen: 0960-15000 växel.
-Inom en snar framtid ska vi sätta upp ett gult band av större modell vid vår kasernvakt, säger Peter Lovén.


Skriv ut: