Hantverkskafé på IOGT-NTO

2010-10-07 08:34


Hantverksgrupp på IOGT-NTO. Foto Kent Norberg.
Nybildad gammal grupp.. IOGT:s hantverksgrupp är en utveckling av förra Patchwoork-gruppen med sömnad av "lapptäckemodellen". Nu görs alla slags hantverk på träffarna.


Varje onsdagseftermiddag på IOGT-NTO samlas ett gäng flinka damer, för att handarbeta och ha trevligt tillsammans:
-Slit och släng är på väg bort. Handarbete är på väg tillbaka, hävdar Irene Andersson. 


Påta och knåpa, sticka och virka. Klippa och sy. Förmodligen är det något som de flesta trodde var passé i vår konsumtionsvärld. Men om vi ska tro samlingen på Hantverkskaféet börjar även yngre människor att återgå till det genuina.

Irene Andersson visar bitar av tyg som ska bli nya gardiner. Foto Kent Norberg.
Irene Andersson med bitar av tyg som ska bli nya gardiner.

-Jo, men så är det. Yngre har börjat inse värdet i välgjorda hantverk, säger Irene och berättar att de flesta i gruppen handarbetar för fullt för att hinna med beställningar från barn och barnbarn.

Det kan handla om, mössor, axelväskor gjorda på gamla skinnjackor, vantar, sockar, täcken, mattor, gardiner, tröjor med mera. En av damerna berättade att hon nyligen virkat en "mobilvante" av Lovikkagarn. 

Handarbete.
"Det kan bli en hel del skratt och svordomar om vart annat när he tröllese" sa en av damerna runt bordet.
 

Lovikkavantar är ju känt. Men finns det ett speciellt garn som heter så också? (frågar jag dumt nog):
-Hallå, vilken planet är du ifrån!? säger Irene förvånat.Undertecknad skyndar sig att reparera misstaget med att berätta om forna stickkunskaper som liten pojke..
-Du kunde kanske börja i vår hantverksgrupp!?
Nja, men kanske inte det..

Påtadocka.
Målfrid Andersson med en "Påtadocka". Foto Kent Norberg.

Målfrid Andersson påtar med en "Påtadocka":
-Med den här manicken kan jag sticka avlånga saker. Det blir som tjocka ylletrådar.


"Ta inte bild på oss" sa Gun Grundström och Ingegerd Forsberg, IOGT-NTO.

Stämningen kring bordet är glad och uppsluppen.
Bitte Ohlsson säger att den sociala biten är "minst lika viktig" som själva hantverket:
-Ja, så är det. Alla är glada och nöjda när vi går härifrån och har gjort något med händerna. Samtidigt har vi fått tänka på något annat en stund. För vi är ju kvinnor och kan därmed både jobba och prata med varandra samtidigt, ha, ha!Hantverkskursen, onsdagar 13-16.00, är kostnadsfri.
Var och en tar med sig sitt eget underlag för det blivande hantverket.

Patchwork
En form av handarbete som innebär sömnad bitar av tyg i en större design. Den större konstruktionen bygger oftast på upprepade mönster, uppbyggd med olika färgade former. Källa: wikipedia.

Ingegerd Forsberg är nytt kontaktombud för IOGT-NTO i Arvidsjaur. Hon tycker att det är kul när det är liv och rörelse i "huset":
-Vi erbjuder en rad andra aktiviteter också som ni kan se här under...

Måndagar: Med start den 18 oktober mellan kl 15.00-16.30 "Juniorerna"
Pyssel och lek som är riktade till barn i mellanstadiet.

Tisdag 12 oktober och  onsdag 13 oktober; kommer vi att synas på Fridhemsskolan under dagtid för att värva/ge information om UNF.
Senare på kvällen mellan dessa två dagar kommer vi att ha kvällsaktiviteter på IOGT-NTO för de ungdomar som är intresserade att veta mera om vår verksamhet.

Vecka 41 och framåt kommer vi att ha öppet måndag och torsdagskvällar mellan kl 18.00-21.00 som ordinarie UNF kvällar på IOGT.

Torsdagar: kl 13-16, korsordskafé.

- Vecka 42 går under namnet Fullt Hus med bland annat start av en träffpunkt /mötesplats måndagen den 18 oktober kl 10.00.
Dit man kan komma om man är exempelvis arbetslös, dagledig, sjukskriven eller vill vidga sitt nätverk, säger Ingegerd och fortsätter...

-Där är det meningen att man ska ha möjlighet att utbyta tankar, ge tips till varandra, lyssna på föreläsningar med mera.

På eftermiddagen samma dag kl 13.00 blir det face Reading Kinesisk ansiktsläsning med föreläsaren Anita Lidberg Isaksson.
www.akupuntura.se<http://www.akupuntura.se/>.


Skriv ut: