Företagsreportage: Nya Maskin & Fritid firar 10 år!

2010-10-04 12:45Personal.
Nya Maskin & Fritid samt personal fr dotterbolaget Gummicentralen: Mikael Lundqvist, Markus Lundberg, Bert, Ulla och Ronny Lindqvist, Stefan Fjällman och Rikard Lindgren. Saknas på bild: Lars Gidlund.Nya Maskin och Fritid firar 10-års jubileum i år:
-Ja, i månadsskiftet juni/juli var det exakt tio år sedan jag hoppade av ett fast jobb som maskinförare åt Vägverket Produktion Norr, och blev egen företagare, säger Bert Lindqvist.Bert driver verksamheten tillsammans med hustrun Ulla och sonen Ronny samt två anställda.
Verksamheten består av; verkstadsdel samt försäljning av, släpvagnar, skotrar (Ski-doo, Lynx), 4-hjulingar (Canam), båtmotorer (Evinrude) samt reservdelar och all utrustning/kläder för utomhusaktiviteter.

Bert och Ulla Lindqvist. Foto Kent Norberg.
Bert och Ulla Lindqvist.

Du sa alltså upp dig från ett fast, förmodligen välbetalt, statligt jobb?
-Det var ett snabbt beslut. Vi hade ett möte på Laponia där det pratades om omgörningar och eventuella uppsägningar. Jag har ju jobbat som maskinförare i totalt 26 år, varav 16 år åt Vägverket, och började ha en del problem med ena axeln. 

På mötet fanns även Trygghetsstiftelsen, som berättade om de möjligheter de kunde bidra med:
-Efteråt körde jag till Maskin och Fritid. Dåvarande ägaren vill sälja en skoter till mig. Men jag föreslog att jag kunde väl köpa hela firman...
Båda parter kom överens om priset och på den vägen är det. Bert vill framhålla Trygghetsstiftelsen som "verkligen ställde upp på mig när det väl blev skarpt läge, och gav oss en bra start".

Markus Lundberg skruvar och Bert felsöker en annan bil med fordonsdatorn. Foto Kent Norberg.
Markus Lundberg skruvar och Bert felsöker en annan bil med fordonsdatorn.

10 år senare, hur har resan varit så långt?
-Nog har det väl varit både upp och ner ibland. Mycket jobb, så klart. Att investera alla pengar i företaget tar dessutom ekonomisk kraft. Men i det stora hela måste vi väl ändå säga att vi klarat oss bra. Jag har då aldrig ångrat mig, säger Bert och tittar på hustrun Ulla, som nickar och ler.

Nya Maskin & Fritid låg under några år och stampade på samma siffror, men senaste åren har det pekat snett uppåt för företaget. Omsättningen är nu 13 miljoner kronor.

Mikael Lundqvist arbetar under en skoter. Foto Kent Norberg.
Mikael Lundqvist arbetar under en skoter.

Försäljningssnittet av nya skotrar hamnar årligen mellan 80 och 90 maskiner:
-Det snittet skulle kunna gå att öka... Men nivån får inte bli för hög så att servicen blir lidande, säger Ronny.

En annan betydande del för företaget är service på bilar.
Alla slags modeller är välkomna in i servicehallen, som har dator för felsökning. Ronny har nyligen utbildat sig inom aircondition och Bert har köpt in en "riktigt avancerad svets". 

Stefan Fjällman jobbar i dotterbolaget Gummicentralen. Foto Kent Norberg.
Stefan Fjällman jobbar i dotterbolaget Gummicentralen.

För 1 år sedan köpte familjeföretaget upp granngården "Gummicentralen". Även där har de lagt ner en större summa på renovering och upprustning. Det har blivit ny kundmottagning och personalrum samt inköp av däckmaskin och data:
-Ombyggnationerna har givit oss större verkstadsyta. Vidare nyttjar vi samma datanätverk och kompressoranläggning i båda byggnaderna. Spillvärmen från kompressorn uppgår till 9 kilowatt, så det tar vi också tillvara på.Dotterbolaget Gummicentralen säljer alla typer av däck och omsatte första året cirka 4 miljoner kronor:
-Ett bra komplement till vår annan verksamhet, säger Bert.

Bert Lindqvists familj ägen numer även Gumicentralen, som ett dotterbolag till nya Maskin och Fritid AB. Foto Kent Norberg.
"Räcker med två företag". Bert Lindqvists familj ägen numer även Gumicentralen, som ett dotterbolag till nya Maskin och Fritid.

Hur ser ni på framtiden för era två företag?
-Det ser onekligen ljust ut!

Vad ska du köpa för nytt företag härnäst?
-He, he.. Nä, det blir inga fler företag. Däremot ska vi investera i en induktionsvärmare. Med den kan man elektrisk punktvärma loss rostiga bultar och liknande. En viktig sak i en välutrustad verkstad!

Värt vetande:
Bert har jobbat en kortare tid som mekaniker i legendariska Eje Pettersson mercedesverkstad, på Gamla Landsvägen, i Arvidsjaur. Han har även "skruvat" en hel del åt Vägverket, innan han tog steget fullt ut och öppnade egen verkstad. 

 


Skriv ut: