Sven-Olov Granlund (c) lokalpolitiker från Glommersträsk.
Sven-Olov Granlund är centerpartiets gruppledare i Arvidsjaurs kommun. I dag svarar han på frågor om hur han började med politik. Och vad som är bra och mindre bra med att vara lokalpolitiker.
Berätta om hur det kom sig att du engagerade dig politiskt?
-Min pappa var politiker för centern. Det gjorde ju att man intresserade sig extra för politiken.
Hur gick valet av parti till?
Var först lite tvärs över i tanken. Men granskade centren extra och föll för det partiets tankar ändå. Det som fick mig att nappa var nog deras regionalpolitik. Att alla regioner ska få leva i Sverige.
Kände du någon som var politiskt engagerad då?
-Många! Bland annat pappa, som jag nyss nämde.
Hur var dina första kontakter med partiet?
-Blev inte medlem i något parti för än i 30-års åldern. Fick förfrågan då om jag kunde sitta i CBK (Centrala byggnadskommittén) för centern, under stora byggruschen i Arvidsjaur 1977-80. Det var första kontakten med partiet. Innan dess hade jag grubblat mycket. För jag ville inte att någon skulle säga att jag blev centerpartist bara för att pappa var det..
Sven-Olov Granlund, Glommersträsk, syns numer allt oftare i Arvidsjaur. Hans arbete som vaktmästare innebär att han förutom vaktmästaransvar för Parkskolan, Glommersträsk, nu även har tjänst på Sandbackagymnasiet och Medborgarhuset i Arvidsjaur. Bland annat.
Vad är det som gör att du fortsätter att engagera dig?
-Intresset! Främst för kommunpolitiken. För närmiljön.
Har du upplevt några fördelar eller nackdelar med att vara politiskt aktiv?
-Nackdelen är att det tar väldigt mycket fritid. Fördelen är att man kan få säga sin mening. Även om det inte alltid blir som jag tänkt, har jag i alla fall fått säga min mening. Det upplever jag härligt.
Sven-Olov träffade landshövding PO Eriksson i samband med att Glommersträsk utsågs till "Årets by" i Norrbotten. Även Leif Norén och Kenneth Eklund syns på bilden.
Hur mycket tid lägger du ner på ditt politiska engagemang varje månad?
-Cirka 25 procent av min arbetstid och åtminstone två kvällar per vecka. Det är mycket som ska läsas in, inför kommande möten. Till det får även räknas partimöten. Inte sällan helger på länsnivå.
Vad säger din familj om det?
-I början´, när vi hade småbarn, var det besvärligt. Men nu efter 30 år börjar familjen att ha vant sig (skrattar). Barnen har ju flyttat ut, så numer är det bara hustrun, Kikki, och jag.
Sven-Olov hoppade in som kommunstryelsens ordförande under en tid förra året.
När är det roligast att vara politiker respektive tyngst?
-Tyngst är det när ekonomin inte tillåter det man anser är viktigt för kommunen. Att Arvidsjaur är en enpartikommun, med ofta redan bestämda beslut innan vi träffs, vilket innebär att demokratin inte fungerar till fullo, känns också jobbigt. Trevligt är när något går bra för kommunen. Exemeplvis företagsetableringar. Det är upplyftande!
Vill släkt och vänner ofta diskutera politik med dig?
-Nog är det så.
Vilket råd vill du ge den som är väldigt engagerad i en fråga, men inte medlem i ett parti?
-Alla Arvidsjaurbor känner nog någon politiker de kan vända sig till. Dessutom har vi ju numer ett fantastiskt demokratiskt system med medborgarförslag. Förr behövde man sitta i fullmäktige för att väcka en fråga.