Tages saloon i Rålund. Foto privat.
-Jag minns ju den glada, livliga stämningen på saloonen i Rålund under storhetstiden; 1965-1980. Kul om det fick liv på nytt!
Danslogen strax hitom Arvidsjaur blev under flera årtionden ett begrepp inom dansbandsvärlden.
Här har många kända och mindre kända personer svingat sina ben i en härlig dans och kanske kramats lite extra i den mörka "Tryckkammaren"...
Dans i Rålund. Här har kändisar som Lasse Berghagen, Hep Stars, Rockfolket, Galenskaparna, "farbror Melker" med flera virvlat runt i danser. Foto privat.
Det var 1965 som Rolands mamma och pappa, Tage och Anna Andersson, för första gången provade att arrangera dans. Det blev succé och sommaren efteråt fortsatte dansandet i den lilla byn. Så småningom byggde Tage en rundloge och satsade rejält på verksamheten.
"Logdans i afton". Anna och Tage Andersson
hälsade välkomna till Saloonen i Rålund.
Mellan 1960 och till slutet av 1970 fanns det en dansloge i nästa varje by med självaktning:
-Ändå räckte folket till! Men dansade helt enkelt mer pardans då, konstaterar Roland.
Till en början bestod orkestern av enbart Tage på dragspel. Men det kom att ändras och utökas flera gånger genom åren. Namn som Ivan Holmberg, dragspel/elorgel, Mats och Rune Lundberg, bas/trummor, Tore Isaksson trummor, Sonny Andersson med flera har figurerat i olika konstellationer, som "Tages Trio och Tages Vildmarksgäng", sedan starten på 60-talet.
Roland Andersson. Foto privat.
-Jag spelade ju också med dessa orkestrar sedan jag blev lite större. Det är inte många lediga sommarlov jag kan komma ihåg. Mamma Anna skötte serveringen och gräddade de omåttligt populära våfflorna, såväl vid danserna som under barmarksveckorna, i och med att vi höll öppet för turister. Det var en slitigt men ändå rolig tid, säger Roland.
Dans i Rålund. Till vänster var kafeterian där Anna gräddade och sålde våfflor. Foto privat.
Vintertid snickrade Tage. Han blev vida känd för sina fantastiska sniderier och skapade en hel samling i sin bod - likt Emil.. Dock på en betydligt högre nivå. I dag är Arvidsjaurs kommun intresserade av att ställa ut Tages alster till beskådning. Diskussioner förs med Roland som är positiv.
Oftast var parkeringen vid saloonen fullbelagd under storhetstiden 1965-1980.
Gästerna kom från inlandet och kusten samt Norge. Foto privat.
Sista dansen Tage, Anna och Roland arrangerade var 2006. Innan dess hann Tage föräras med Ringelräven - som Årets Arvidsjaursbo - för sina kulturella gärningar. För kommunen.
Saloonen är sedan några år såld till vännen och bygrannen Svenne Isaksson, som glädjande nog planerar att hålla liv i danslogen:
-Jajamen! Förutom dans till Janders under dansbandsveckan blir det arrangemang midsommar och några sommarhelger varje år framöver!
Logen i Rålund har filmats och dokumenterats flera gånger av olika TV-program och tidningsjournalister, från hela Sverige.
Tage är inte med oss längre. Men förmodligen sitter han någonstans där uppe och ler när han tittar ner och ser sitt livsverk leva vidare även in på 2010-talen..