Balkommittén i möte med årets balvärdar.
Intresset för balen uppges ha varit rekordstort.
Terese berättar att förberedelserna pågått under flera månader och "äntligen" är det dags för Sandbackaskolans elever att gå på studentbal,
Arrangemanget får 177 gäster, vilket är ovanligt många. Självklart är förväntningarna höga.
-Det känns lite overkligt att dagen vi jobbat för så länge äntligen är här, säger Hanna Svensson, ut balkommittén.
Terese Bergecliff syr sin egen balklänning.
"Kommittén" består i år av fem avgångselever från Sandbackaskolan: Terese Bergecliff - Naturvetenskapsprogrammet, Hanna Svensson - Samhällsprogrammet, Julia Enberg - Estetiska programmet samt Emil Åslund och Matilda Eriksson från Flygförarprogrammet.
Balkommittén anordnar tillställningen helt ideellt. Särskilt de senaste veckorna har varit hektiska:
– Det är så otroligt mycket som ska klaffa: möten, biljettförsäljning, budget, fotograf, DJ, bordsplaceringar, värdar, aktiviteter, kravallstaket, röda mattan, dekorationer, priser, blommor... Allt för att det ska bli en helt oförglömlig kväll, säger Terese.
Balkommittén övar på Laponias scen. Från vänster: Terese, Julia, Emil, Hanna och Matilda.
Eleverna har arbetat självständigt. Men de vill passa på att tacka Ida Åman på Laponia som har jobbat med balen i tre år:
-Hon har varit fenomenal och till stor hjälp. Även läraren Anneli Löf, Sandbacka, som hjälpte oss att dra igång det här förtjänar ett tack, tillägger Emil Åslund.
I år drar balen igång redan 17.00. Något som kommittén hoppas att allmänheten uppmärksammar:
-Vi kände att när man har lagt ned så mycket tid och energi inför balen, ska man hinna ha sin bal i lugn och ro.
Klänning/kostym, skor, håruppsättning, transport, balbiljett med mera. Blir inte balen en dyrköpt historia?
-Det inte alls behöver bli så dyrt, säger kommittén och fortsätter:
-Klänning brukar vara en stor utgift. Men det finns många billigare alternativ, som att hyra, låna, sy, köpa begagnat.. Smink och håruppsättning kan man kanske be en kompis hjälpa till med. Det blir så dyrt som man gör det. Men vill man slå på stort är det förstås fritt fram.
Terese säger att biljettpriset på 500 kronor kanske kan anses vara i dyraste laget:
-Men om man tänker på vad som ingår i priset så handlar det faktisk om en 3-rätters middag med dryck, fotografering, välkomstdrink och disco. Dessutom blir det många roliga aktiviteter under kvällen.
Hanna Svensson fyller i:
-Det är inte varje dag det är Studentbal! Jag tycker att man ska passa på, det är lite av en ”once in a lifetime”, i alla fall när det gäller ens egen Studentbal. Schemat är späckat under middagen med många överraskningar. Det kommer att bli en jättetrevlig kväll!