Stororder från Ikea skapar jobb i Glommersträsk!

2010-07-09 10:11


Norrfog
Norrfog i Glommersträsk byggs ut för flera miljoner kronor! Arkivbild Kent Norberg. 


Ikeas satsning på möbeltillverkning i norra Sverige skapar framtidstro i glesbygderna. För Norrfogs sågverksanläggning i Glommersträsk innebär det 10 nya jobb på sikt!
-Man kan säga att det är bingo för oss och inlandet! säger Norrfogs vd Lars Eriksson.


Norrfog, med limfogsfabrik i Malå och sågverk i Glommersträsk har sedan flera år tillbaka levererat hyllplan till Ikeahyllan "Ivar". Men efter ett års diskussioner med möbeljätten, tar satsningen ytterligare fart!
-Det här blir en rejäl vidareutveckling av vårt tidigare samarbete. Ikeas riskkapitalbolag har gått in som aktiv delägare och möjliggjort en satsning på närmare 100 miljoner kronor för våra två fabriker.

Vid Anläggningen i Glommersträsk är man redan igång med ombyggnationerna. Det blir totalt 500 kvadratmeter ny yta:
-Vi investerar i nya maskiner och ny råsortering, säger Eriksson.

På sikt beräknas satsningen ge 25 nya arbetstillfällen. Varav 10 i Glommersträsk.

Norrfog i Glommers.
Omkring 100 000 kubikmeter talltimmer per år ska levereras till Norrfog i Glommersträsk. Arkivbild Kent Norberg.

Lars Eriksson säger att Ikea varit intresserade av att få ett helhetsgrepp med en "obruten leverantörskedja":
-Vi har samarbete med Svea skog som leverarar till sågverket i Glommers, som i sin tur levererar till limfogfabriken vi har i Malå. Hedlunda Industri, Lycksele, får sedan lamelllimmade skivor i furu av oss för att kunna tillverka produkterna åt Ikea, som i sin tur säljer de färdiga möblerna... Det är viktigt ha hela kedjan klar vid en sådan här stor satsning.

I och med att Svea skog äger omkring 75 procent av skogsbeståndet i Arvidsjaurs kommun, kommer det mesta av råvaran att hämtas från trakten. Omkring 100 000 kubikmeter talltimmer per år ska levereras till Norrfog:
-Men vi talar inte om kalavhuggning utan om gallringvirke. Vi är nämligen inte intresserade av gammelskog till möblerna.

Norrfogs vd Lars Eriksson sägar avslutningsvis att avtalet med Ikea är "långsiktigt".

Fakta:
I dag jobbar totalt 50 personer i Norrfogs fabriker.
Hedlunda Industri, Lycksele bygger om sin anläggning för 135 miljoner kronor. Satsningen beräknas ge dem 75 nya arbetstillfällen.


Skriv ut: