Projekt "Kompetensförsörjning för Framtiden"

2010-02-08 16:02

Intensivtyska. "Kompetensförsörjning för Framtiden"
Intensivtyska i Sorsele var en av de kurser som genomfördes inom projektet "Kompetensförsörjning för Framtiden" 
 

Projektet "Kompetensförsörjning för Framtiden" drog igång 1 maj 2009. Nu har sju månaders ansträngningar summerats:
-Första tiden gick till uppstart; planering, administration, information och upphandling. Sedan kunde det roliga börja! säger projektledaren Ann Engberg, utvecklingsenheten.


Deltagarna var ivriga att komma igång och de kunde genomföra en alldeles ny utbildning redan i somras:
-Den riktade sig till personer som vill lära sig att prata med ekonomer. 

Deltagarna lärde sig typiskt ekonomiska begrepp och uttryck och avdramatiserade dem:
-Det låter väl inte alltför upphetsande, men kursen fick jättebra betyg från kursdeltagarna. Det var dessutom en väldigt trevlig start på projektet. 

Poängen med projektet är att anordna utbildningar, studiebesök eller andra insatser enligt deltagarnas behov och önskemål:
-Det är alltså inte jag som projektledare som sitter på mitt kontor och hittar på vad andra kan ha användning av, säger Ann Engberg på Utvecklingsenheten.

Anne Engberg. Foto Kent Norberg.
Ann Engberg, projektledare
"Kompetensförsörjning för Framtiden"
 

Hennes jobb är att se till så att lagar och regler följs. Samt att utbildningen finns på plats när den ska. Intresset har också varit långt över förväntan. I slutet av december hade 176 deltagare tagit del av olika insatser via projektet:
-Väldigt glädjande eftersom det mesta skulle hända under dryga två månader strax innan testsäsongen drog igång. Målet är att projektet ska ha haft 350 deltagare totalt, fram till sista april 2011.

Att det är deltagarna och företagen själva som bestämmer vad som ska göras visar sig i att det verkligen är stor spridning på insatserna.

Under 2009 anordnades, bland annat; En ny omgång av Ekonomi för ickeekonomer, sex veckors intensiv tyskautbildning på heltid, två omgångar Gruppchefsutbildning och Avancerad excelutbildning, Grundutbildning data" med inriktning på nätverk, Teknisk engelska, UGL, OCN-utbildning för projektgruppen samt Avancerad svenska för invandrare.

Projektet kunde även erbjuda platser på Tvärprofessionell Grundutbildning i att möta och förstå människor i olika kritiska situationer under hösten.

Dessutom pågår utbildningar som kommer att sträcka sig in på 2010: Designutbildning för boendeanläggningar, Maskinförarkompetenser för hjullastare, väghyvel och grävmaskin. Samt ett längre ledarskapsprogram:
-Alla insatser utvärderas och hittills har kurserna haft ett genomsnitt på 41,2 av maximalt 49 poäng, vilket känns jättekul, säger Ann. 


Projektägare: Arvidsjaurs kommun, utvecklingsenheten.
Budget: drygt 8,8 miljoner kronor
Pengarna: kommer från Europeiska Socialfonden, övre Norrland. (Lägg gärna in en länk till www.esf.se )
Projektpartners: 23 test- och relaterade företag med verksamhet i regionen, Arjeplog, Sorsele och Älvsbyns kommuner samt Akademi Norr och Umeå Universitet.


Skriv ut: