Morgan Lundin - utsedd till Matlandetambassadör!

2010-02-23 12:44


Morgan Lundin, krögare och kock i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Morgan Lundin, kock och krögare i Arvidsjaur har utnämnts till Matlandsambassadör för Lappland.


Kocken Morgan Lundin, Arvidsjaur, har av jordbruksminister Eskil Erlandsson, i dag utsetts till "Matlandetambassadör" för Lappland:
-Jättekul och hedrande! säger Morgan på mobiltelefon.

Alla landskap i Sverige fick idag var sin Matlandetambassdör. Enligt jordbruksministern är det ett viktigt steg för att Sverige ska bli Europas nya matland. 

Morgan, i korthet, vad innebär utnämningen?
-Jag ska representera Lappland i ett projekt som innebär att driva på sverige som ett nytt matland. En destination där vi ska öka turismen och locka med mat, vidareutveckla och utveckla.

Har det att göra något med mattraditioner?
-Nej, det har inget att göra med mattraditioner från förr. Utan det handlar mer om att vi ska äta vällagat mat. 


Så här presenteras våra Matlandetambassadörer av regeringen:

Morgan Lundin.

Lappland: Morgan Lundin

Morgan Lundin driver tillsammans med sin sambo restaurangen The Square i Arvidsjaur.

Morgan utbildade sig till kock i Piteå. Efter att ha arbetat en tid som kock i närområdet flyttade han till London för att jobba. Sedan blev det Island, New York, Grönland, Schweiz och London igen. Efter sju år utomlands återvände Morgan till sina hemtrakter i Arvidsjaur och startade egen restaurang med fokus på lokala råvaror.

Det har också hunnit bli flera meriter från kocktävlingar för Morgans del. 2004 utsågs han till årets kock på Grönland, 2005 var han semifinalist i Årets kock i Danmark. 2006 tog han sig till semifinal i Årets Kock i Sverige och 2007 utsågs han till Årets Stormkock.

Morgans favoritmaträtt: Tycker om mat som lagats med omtanke - från grunden av riktiga råvaror.

Morgan Lundin lärare på restaurangprogrammet.
Morgan var även lärare en tid på Restaurangprogrammet i Arvidsjaur.

-------------------------------------------------------------------------------

Sápmi: Greta Huuva
Greta Huuva driver restaurangen Viddernas Hus i Jokkmokk som serverar traditionell mat tillagad av lokala råvaror. Hon är också lärare i samisk matkultur på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk.

Greta är uppväxt i en renskötarfamilj i Tornedalen under självhushållningens tid. Nu använder hon de kunskaper hon har med sig från barndomen i sin matlagning och som lärare i samisk matkultur. Sedan tio år tillbaka driver hon restaurangen Viddernas Hus tillsammans med sin familj.

Gretas favoritmaträtt: Torrköttsoppa.

Norrbotten: Tryggve Bergman

Tryggve är arbetande styrelseordförande för Matproducenterna i Norr som är en ekonomisk förening med 33 livsmedelsproducerande medlemsföretag i Norrbotten som tillsammans har 1100 anställda.

Han har arbetat 30 år på företaget BD Fisk i Luleå först som produktionschef sedan marknadschef och slutligen som vd till och med 2009. I regeringens motivering står det att Tryggve Bergman har en gedigen erfarenhet från livsmedelsbranschen, såväl nationellt som internationellt.

Tryggves favoritmaträtt: Vilt från ren eller älg. Till förrätt blir det Toast Norrbotten med gravad lax i strimlor med senapssås samt Kalix Löjrom med rökt renstek och pepparrotsgrädde på ett mörkt formbröd. Till varmrätt blir det lättrökt renfilé med murkelsås och hasselbackspotatis på mandelpotatis. Till efterrätt blir det åkerbärssufflé.


Skriv ut: