Mikael Hellgren på körledarresa i Sydafrika:

2010-02-02 11:20


Mikael Hellgren och afrikanska barn.
Glada barn i Philanis förskola. Mikael Hellgren, kantor Arvidsjaurs församling har haft ett fantastiskt möte med Sydafrika under sin körledarresa.
 


Mikael Hellgren, kantor vid Arvidsjaurs församling har haft den stora förmånen att få delta i en körledarresa till Sydafrika 15-27 januari:
- En fantastiskt resa! säger Mikael som själv berättar nedan om sina upplevelser.Mikael:
"Ledare för resan var Anders Nyberg som genom sitt dubbla medborgarskap (Sverige-Sydafrika) och sin mångåriga erfarenhet av människor, musik och politik i Sydafrika, gav oss inblick i många sidor av detta fantastiska land".

Körledarresa.
Körledarresa. Mikael längst ner till vänster.


"Vi deltog i två gudstjänster, en i Kwa Thema Central Methodist Church i Johannesburg, den andra i Eureka Evangelical Lutheran Church i Kapstaden. Två kyrkor från olika samfund med olika människor, men båda med ett överflöd av generositet, spontanitet och glädje i gudstjänsterna".


Enkla bostäder i Sydafriaks "kåkstäder".
Enkla hus i Sydafriaks "kåkstäder".
 
"En del av resan var förlagd till Entabeni Game Reserve, en safaripark där vi varvade safariturer i den 22000 hektar stora parken med sång och dans tillsammans med kulturgruppen Izizwe. Att få in den afrikanska rytmkänslan i stela nordsvenska ben är inte det lättaste, men vi hade roligt tillsammans och delade glädjen i musiken som överbrygger alla gränser".


Körsång. 

"En viktig del när man besöker Sydafrika är landets politiska historia. Vi inledde vår resa med ett besök på Apartheidmuséet i Johannesburg och avslutade den med en tur till Robben Island och fick bland annat se cellen där Nelson Mandela satt fängslad".

Dansupplevelser för stela vita ben...
"Kulturgruppen Izizwe lockade till dans i stela nordsvenska ben". 
 
"Trots att apartheidsystemet numera är historia betyder inte det att alla människor har det bra. I Kapstaden bor miljontals människor i kåkstäder och antalet ökar ständigt genom illegal invandring från andra afrikanska länder, inte minst Zimbabwe.
En oas i denna öken är Philani, ett projekt som den svenska läkaren Ingrid le Rou driver sedan många år tillbaka. Där får kvinnor lära sig tygtryck, vävning med mera. De kan på så sätt skaffa sig en egen inkomst.
Man bedriver också uppsökande verksamhet för att upptäcka undernärda barn och ge dessa hjälp. Vi fick även träffa glada barn i Philanis förskola".

Giraff.
Noshörningar och giraff fick Mikael bland annat se i safariparken. 

Sammantaget en resa fylld med upplevelser av olika slag och med många starka intryck. Men framför allt alla dessa fantastiska människor. Jag känner stor tacksamhet för att jag har fått göra denna erfarenhet".

Mikael Hellgren


Skriv ut: